"SANATÇILARIMIZ VE YAZARLARIMIZLA 20 SORU"   

-VARLIK SÖZÜ SİZE NEYİ ÇAĞRIŞTIRIR

Bende tesadüfü çağrıştıran bir algıdır. Var oluşunuz bir yarıştır ve bu yarışı milyonlarca rakibinizi geride bırakarak kazandığınız bir mücadeledir. Madem mücadele ile var olmuşsunuz, o zaman hakkını vermek lazım, varlığın mücadelesine devam…

-GEÇMİŞ ŞİMDİ VE GELECEK DERSEK

Geçmiş, ‘’keşke’’ si hiçbir yarar getirmeyen bir bitiştir. Sadece ders çıkarmak adına bir muhasebe olabilir, geri getirmek gibi bir şansınız yoktur.

Şimdi; şu an içinde olduğum durumdur ve günü şekillendirmeye çalışıyorum.

Gelecek; uzun mesafeli bir arzudur. Çıktığınız yoldur ve bitişini belirlemediğiniz bir yol… Önemli olan bu yola iyi bir yolcu olmaktır.

-EN ÇOK ETKİLENDİĞİNİZ ROMAN FİLM VE TİYATRO

Yabancı romanlardan Kelebek, Ana ve Kramazov kardeşler.

Yerli olanların başında ilk okuduğum İnce Memet ve Orhan Kemal’in El kızı romanlarıdır.

Film olarak yabancılardan Yeşil yol, Mavi ay ve iyi,kötü, çirkin…

Yerli filmlerden Yılmaz Güneyin Arkadaş ve baba filmleri

Tiyatro da favorim hep Shakspeare olmuştur.

4-İlk kahramanım Che Guevaraydı.Mücadelesi bende bir insanlık dersi olarak iz bırakmıştı. Kadın olarak da Tanya…

-NEREDE YAŞAMAK İSTERDİNİZ COĞRAFYA KADER MİDİR?

Dağ, orman, su, kuşlar benim olmazsa olmazım. Bunların olduğu bir yerde yaşamak en büyük arzumdur. Zaten köyüm böyledir ve orada yaşamayı seviyorum.

Coğrafyanın kader olmadığına inanıyorum. Ben karakterinizin coğrafyanın kaderini değiştireceğine inanıyorum. Coğrafyayı kader olarak gördüğünüzde onun tüm olumsuzluklarını peşinen kabullenmiş olursunuz, böyle bir kabullenmişliği insan iradesine ters buluyorum.

-YENİDEN DOĞSAYDINIZ HANGİ MESLEĞİ SEÇERSİNİZ

İsteyerek eğitimci olmamıştım ve severek yapmaya çalıştım. İçimde hep bir yazar tutkusu vardı. Şu ana kadar on tane kitap yazdım, bilmiyorum yazar olabildim mi?

-EN SEVMEDİĞİNİZ EN SEVDİĞİNİZ YANINIZ

Çok sevenim yanında, az sevmeyenimin olabileceğini biliyorum. Sevdiğim yanlarım, sevilen yanımdır. Sevilmeyen tarafım demek ki eksiklerimdir. Sonuçta insan bir doğru ve yanlışlar yumağıdır. Önemli olan iyi tarafı çoğaltmak ve varsa eleştirilecek yönlerinize de saygı göstererek bir an önce kötü olan taraftan sıyrılmak.

-AŞKA İNANIR MISINIZ AŞK MI ÖZGÜRLÜK MÜ?

Aşk, soyut bir söylemdir. İçini doldurmadığınız sürece de hep öyle kalır. Bir de bu toplum aşkı hala karşı cinsler üzerinden alıp gerçek anlamı ile bütünleştirmemiştir. Bu ortaya çıktığında ortaya sevmek çıkar ve sevmek en güzelidir, buradan tüm doğayı, evreni sevmek çıkar ve o zaman aşkı yüceltirsiniz.

Aşkın, sevginin olmadığı yerde zaten özgürlük olmaz. Bir birinden bağımsız iki kavram değildir. Birinden birini seçmek gerçekle örtüşmez.

-İNSN SÖZCÜĞÜ SİZDE NEYİ ÇAĞRIŞTIRIR

En iyisini ve en tehlikelisini çağrıştırır. Çünkü zekâsını kullanan tek canlıdır ve bu zekâyı kendisini dahi yok etmeye programlayan bir canlı her zaman tehlikelidir.

-DAYANAMADIĞINIZ İNSAN TİPİ

O kadar çoklar ki, biatçi ve yalakalar diyeyim.

-KOKUNUZ DERSEK KENTLERİN KOKUSU NEDİR SİZİN İÇİN?

Bulabilirsem ardıç kokan kentleri severim. Ötesi genzimi tırmalayan beton kokusudur ve kentler çok ölümlü mezar taşlarına benziyor. İçinde doğayı koparıp aldığınız her yer öyledir.

-ŞİMDİNİN KOKUSU

Yağmur sonrası toprak kokusu ve üşüyerek size gelen sevdiğiniz insanın ıslak saç kokusu.

-EN ÇOK DİNLEDİĞİNİZ MÜZİK

Bütün müzikleri severim. Deyişler ve özgün müzik sevdiğim müziklerdir. Kürt müziği beni alıp çocukluğuma, annemin masallarına götürdüğü ilk ve daimi aşkımdır.

-ŞU AN NELER OKUYORSUNUZ

Tanrının tarihini okuyorum. Bir de Ebru Ojen ŞAHİN’in ‘’ Lojman’’ adlı romanı.

-PİŞMANLIKLARINIZDAN ÜÇÜ

İnsanlığa sanırım yeterince yararlı olamadım.

Cahil insanlara anlamsız zaman ayırmak

Düzelmeyeceğini bile bile, düzelmeyi çok beklediğim insanlar.

-ÖLÜMDEN VE YAŞLILKTAN KORKAR MISINIZ?

Ölüm bir doğal sonuçtur ve buradan bir yok olacağımıza inanmıyorum. Genleriniz ve sizden sonrakiler sizinle devam ediyor zaten, o nedenle hiçbir zaman korkmadım, korkmam da.

Yaşlılık bir çayın son demini almış halidir. Yaşadıklarınız ve tecrübenizi etrafınızdakilerle paylaşırsanız, hiç korkmayın. Yaşlı olmak kendimi daha sevimli bulmak gibi bir şeydir. Sevimli şeylerden korkmam.

-YALNIZLIK

Kitaplarla baş başa kalmaktır ve bundan iyisi olur mu?

-EN BÜYÜK HAYALİNİZ

Ülkeme barışın gelmesi ve bir dağa çıkıp aylarca bir mağarada kalmak, doğa ile iç içe olmak ve güneşin doğuşunu bir zirvede seyretmek, sonra çocukluğumuzda sevgili diyerek tuttuğumuz yıldızlara doyasıya bakmak.

-HAYATINIZDA OLMAZSA OLMAZ DEDİĞİNİZ ÜÇ ŞEY

Sevdiklerim hep yanımda olsun. Kitaplarım ve sazım.

-EVRENE NEYİ FISILDAMAK İSTERSİN?

Beni o kadar yordun ki, yine de seni çok seviyorum.

"20 SORU KÖŞEMİZE DAİR"

Bir ülkenin gerçek gelişmişliğini o ülkenin yazarları, sanatçıları ve filozofları belirler. Savaşlar biter,  devri devran değişir, geriye yazı kalır ve yazılan romanlar, şiirler ve öyküler ve resimler toplumların gerçek tarihini oluşturur. 

Hep klasikleşen  “20 soru” gibi bir köşede ısrarcı olmamızın nedeni, yazarlarımıza ve sanatçılarımıza, dünyayı güzelleştirmek için emek harcayanlara ve direnenlere selam ederek, onların soluğunu duyurmak, kısacık kelimelerle onların dünyasını anlayabilmek ve anlatabilmek. Birbirinden değerli sanatçılarımızla, gazeteci, politikacı ve aktivistlerimizle yüreklerinize ve bilinçlerinize dokunmak istiyoruz. Bu köşeyi seveceğinizi umuyoruz. Hepinize sevgi ve saygılarımızla

Bundan sonraki konuğumuz sürpriz...

Editör: Haber Merkezi