AMED-FARQÎN ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ HABER-MA-FOTOĞRAF ARZELLA BEKTAŞ -GÖRÜNTÜ HAMZA ÖZKAN



Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 24 Haziran seçimleri kapsamında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde partisinin düzenlediği halk buluşmasına katıldı. Malabadi Köprüsü’nde yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan Buldan, önce ilçe turu attı. Partisinin genç adayları ile birlikte Silvan halkını selamlayan Buldan, buradan Azizoğlu Meydanı’nda toplanan seçmenleriyle buluştu.


HDP milletvekili adaylarının tanıtılması ardından kitleyi selamlayan Buldan, mitinge dönüşen buluşmada önemli açıklamalarda bulundu.


‘ERDOĞAN’IN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ’


Zılgıtlar ve sloganlarla karşılanan Buldan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:


“Silvan acıların kenti. Her zaman yüreklerde yeri olacak. Silvan ve bu coğrafya, acılara yüzyıllardır tanıklık ediyor. Devlet bu kentte yaşayanları her zaman inkar etti. Her birimizin yüreğinde bir fırtına var. Bu büyük bedellerin fırtınasıdır. Bize büyük bedeller yaşattılar ve ödettiler. Bu acıları bu bedelleri de en fazla Farqîn halkı ödedi. Sizlere saygı duyuyor ve selamlıyoruz. Hiç kimse Farqîn halkının içinde yaşadığı acıyı hiçbir zaman görmedi. Ülkeyi yönetenler bu acıyı görmedi. Bizler bu acılara asla diz çökmedik, Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde hiç diz çökmeyeceğiz.


‘ANALARIMIZ ARTIK GÖZYAŞI DÖKMEK İSTEMİYOR’


Bu acılar yetmiyor gibi Kürt halkına, Amed halkına ve Silvan halkına yeni acılar yaşatmanın oyununu oynuyorlar. AKP kaybettiğini anladı, şimdi de sandıklarını Minbic ve Kandil’e götürmeyi düşünüyor.


Fırat’ın doğusunda savaş açarak batısına huzurun gelmeyeceğini anlamayacak kadar siyaseten yoksunlar. Bu halk acıyı yaşarken kardeşliği, barışı ve insan haklarını savundu. Biz barış dedikçe onlar savaşta ısrar ettiler. Adalet dedikçe, gözaltı ve tutuklamaya devam ettiler. Bu ülkede kardeşlik bağlarını yıkmaya hiç kimsenin hakkı yok. AKP size sesleniyoruz; Kürtlerin yakasından elinizi çekin. Hiç kimse Kürt halkının kanı üzerinden siyaset yapmasın. Bu coğrafya artık çocuklarının ölmesini istemiyor. Artık hiçbir anamız bedel ödemek ve gözyaşı dökmek istemiyor.



‘TÜRKİYE ZARARLI ÇIKACAK’


Biz bunları söylerken Ankara’da savaş hazırlığı yapıyorlar. Minbic’e savaş götürmek isteyenler, şunu iyi bilsinler, oraya düşen her bomba bizim kalbimizde patlayacak. Minbic ve Kandil’e yapılacak savaştan sadece orası değil, Türkiye de zararlı çıkacak.


Efrin’e gittiğinizde kim karlı çıktı, kim zararlı çıktı. Sizin görmediğiniz ve tanımadığınız, yani Kürt sorunu yüzyıllardır aynı yöntemlerle çözmeye çalışıyor. Bu yöntemi deneyenler başarıya ulaşmadı. Bu sorun barış ve müzakere ile çözülecektir. AKP hükümeti bunu anlamalıdır. Gerçi anlamasına gerek yok 20 günleri kaldı.


‘BIRAKIN ÜLKEYİ DEMİRTAŞ YÖNETSİN’


AKP’nin yolcu olduğunu biliyoruz. Ülkeyi yönetemediğini biliyoruz. Bırakın bu ülkeyi, güzel insanlar yönetsin, Selahattin Demirtaş yönetsin. HDP’nin ülkeye vaat ettiği en büyük şey umut, inanç ve bir arada yaşama talebidir. Bizler bu ülkeyi yönetmeye adayız. Bizler biliyoruz ki Türkiye toplumu 24 Haziran’da iyi bir karar verecek ve sandıklardan hem HDP hem de Selahattin Demirtaş’ın çıkacağı bir sonuca imza atacağız. Adayımızı dört duvar arasında tutuyorlar. Dışarı ile bağını kesmeye çalışıyorlar. Oysaki şimdi görmüyorlar, binler buradadır, her biriniz birer milletvekilisiniz. Vekillerimizi, eş başkanlarımızı tutukladılar. Kayyım atadılar, kayyımlarla Kürt halkının değerlerine ihanet ettiler. Kendilerince yönetmeye çalışıyorlar. Açılacak ilk sandıkta AKP’ye iyi bir ders vereceğiz. Hiç kimsenin Kürt halkının değerleri ile oynamasına izin vermeyeceğiz. Kimse Kürtleri inkar edemez. İşte bir halk burada alanlarda ve meydanlardadır.



‘ŞİMDİ DE DİYARBAKIR’DA İNKAR EDİYORLAR’


Amed’de ‘Kürt sorunu yoktur’ diyen Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz; sizin bilmediğiniz, anlamadığınız bir sorun var. Bu sorun Kürt, dil, kimlik sorunudur. Eskiden Ankara’dan gelip 'Kürt sorunu var' diyordunuz, şimdi Diyarbakır’a gelip inkar ediyorsunuz. Sadece seçimden seçime Kürtleri tanıyanlara sesleniyoruz; biz Kürtler bundan sonra tek bir oyumuzun başka partilere gitmesine izin vermeyeceğiz. Kürtler birliğini sağlamıştır.


‘HERKESE AKP’NİN ZULMÜNÜ ANLATIN’


Çok az zamanımız kaldı. Varsa eğer bizi anlamayan ve görmeyenleri ikna edin. 16 yıllık iktidar döneminde AKP’nin Kürtlere yaptığı zulmü anlatın. Cezaevlerindeki yoldaşlarımız, toprağa düşen canlarımızı anlatın. Her bir insanımız sandık başına giderken elini vicdanının üzerine koysun. Bu vicdan bir kader meselesidir. Bu seçim kaderimizi belirleyecektir. Yarınlarımız için bu seçimde vereceğimiz karar çok önemlidir.  Özgürlük, demokrasi, adalet ve hukuk için, esnafın yaşadığı sıkıntılar, gençlerin işsiz dolaştığı günler için, kadınlarımızın barış ve adalet çığlıklarını yerde kalmaması için el ele vererek 24 Haziran’ı büyük bir umutla kazanacağız. Yarınlar Türkiye halkları ve toplumunun olacaktır. Yolunuz yolumuz açık olsun. Ya kazanacağız, ya kazanacağız.”


Konuşmasının ardından sloganlarla uğurlanan Buldan, Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki mitinglerine 5 Haziran 2015’te düzenlenen saldırıda yaşamını yitirenleri anmak üzere kente hareket etti.


 
Editör: Haber Merkezi