ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/VAN - Kentte siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de aralarında bulunduğu 24 kurum açlık grevlerine ilişkin yaptıkları ortak açıklamada hükümette adım atma çağrısında bulundu.

 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecride ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ve cezaevlerindeki yüzlerce tutuklunun başlattığı açlık grevlerine ilişkin Van’da aralarında siyasi partiler, STÖ’lerin olduğu 24  kurum ortak açıklama yaptı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeleri binasında yapılan açıklamaya HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç da katıldı.

 
Kurumlar adına açıklamayı yapan TUHAY-DER Eşbaşkanı Önder Soğukbulak, geçmişte bu topraklarda açlık grevleri sürecinde birçok insanın ölümüne, kalıcı sakatlıklarına tanıklık ettiklerini söyledi. Soğukbulak, “Açlık grevleri konusunda maalesef dünyanın en deneyimli ülkesiyiz. Bizler cezaevlerinde açlık grevlerinin geldiği aşamada karşılaşabileceğimiz ölümler, sakatlıklar için kaygı duyuyor ve gündemin hızla değiştiği, değiştirildiği bir dönemde insan yaşamından daha önemli hiçbir şeyin olmadığını Türkiye kamuoyuna bir kez daha hatırlatıyoruz!” dedi.

 
10 BİN SİYASİ TUTUKLU CEZAEVLERİNDE AÇLIK GREVİNDELER


Türkiye Cumhuriyetinin infaz mevzuatında hükümlülerin yasada belirlenen aralıklarla aileleri ile açık ve kapalı görüş yapabilecekleri bunun yanı sıra aileleri ile telefonla da görüşebilecekleri hususunu hatırlatan Soğukbulak, “Ancak İmralı Cezaevi’nde tutulan Sayın Abdullah Öcalan, yasalarla güvence altına alınmış haklarından hukuksuz bir şekilde mahrum bırakılmaktadır. Sayın Leyla Güven, Sayın Abdullah Öcalan’ın yasalarla güvence altına alınmış haklarının kullandırılması gibi, hukuka uygun talebi halen kabul edilmediği için bugün itibarı ile açlık grevinin 117’nci günündedir. Aynı taleple Türkiye Cumhuriyeti cezaevlerinde bulunan yaklaşık 330 tutuklu ve hükümlü ise açlık grevinin 79’uncu günündedirler. 1 Mart 2019 tarihi itibari ile yaklaşık 10 bin siyasi mahpusun da aynı taleplerle açlık grevine başladığı kamuoyuna yansımıştır” dedi.


Geçmişte yaşanan acı deneyimleri de hatırlatan Soğukbulak, "Susarak ölümlere tanıklık eden, vicdanı yaralanmış, ölümlere ortaklık etmiş bir kuşak olmamak adına daha çok sorumluluk üstlenmek durumunda olduğumuzu tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” diyerek kurumlar adına taleplerini sıralayarak Adalet Bakanlığı ve kamuoyu tarafından dikkate alınmasını istediklerini söyledi.


Soğukbulak’ın ifade ettiği talepler şu şekilde:


“* Açlık grevinde bulunan mahpusların ulusal ve uluslararası etik ilkelere uygun şekilde, düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve bağımsız hekimlerin cezaevlerinde muayene yapmalarının sağlanması,


* Sakatlıkların önlenmesi için mahpuslara mutlaka su, tuz şeker ve karbonata ek olarak B1 vitamini temin edilmesi veya B1 içeren B vitamin kompleksi tabletlerin tam doz verilmesi,


* Açlık grevlerinin olası ölüm ve geriye dönüşü mümkün olmayan sakatlıklar yaşanmadan sona ermesi için gerekli insani duyarlılığın gösterilmesini ısrarla talep ediyoruz.


* Siyasi iktidarı; başta Sayın Leyla Güven olmak üzere cezaevlerindeki süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sağlıklarının tehlikeye girmemesi ve yaşamlarının yitirilmemesi için yasalarda belirtilen hakların İmralı cezaevinde de uygulamaya ve sorumluluğunun bilinci içinde sorunun çözümü adına bir an önce adım atmaya davet ediyoruz.”


Açıklama atılan “Bijî Berxwedana Leylayê” sloganıyla son buldu.


Açıklamaya katılan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin isimleri şöyle: “TUHAYDER, DTK, Eğitim Sen Van Şubesi, Tüm-Bel-Sen Van Şubesi, Yapı Yol-Sen Van Şubesi, Haber Sen Van Şubesi, SES Van Şubesi, Tarım Orkam-Sen Van Şubesi, BES Van Şubesi, BTS Van Şubesi, Özgürlükçü Hukukçular Platformu, TİHV, MEYADER, TJA, DİSA DER, HDP Van İl Başkanlığı, DBP Van İl Başkanlığı, EMEP Van İl Başkanlığı, ESP Van İl Başkanlığı, İnsan ve Özgürlük Partisi, DİSK/Genel-İş, Van-Hakkari Tabip Odası, İHD Van Şubesi, Türkiye İşçi Partisi Van İl Başkanlığı.”
Editör: Haber Merkezi