İSTANBUL - Hukuk örgütlerinin tutuklu meslektaşları için başlattıkları “Adalet Nöbeti”nde konuşan Türkiye Barolar Birliği Delegesi Avukat Berra Besler, adalet sağlanıncaya kadar nöbeti sürdüreceklerini belirtti.

Hukuk örgütlerinin tutuklu meslektaşları için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde başlattıkları “Adalet Nöbeti” 45’inci haftasında devam etti. Bu haftaki nöbete CHP milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Sezgin Tanrıkulu, SODEV Onursal Başkanı Ercan Karakaş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel ve Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart katıldı. Themis Heykeli önünde başlayan nöbet adliye önündeki basın açıklamasıyla devam etti. 45’inci hafta basın açıklamasında Türkiye Barolar Birliği Delegesi Avukat Berra Besler ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuştu.

‘ADALET SAĞLANINCAYA KADAR NÖBETE DEVAM'

Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir kargaşa döneminden geçildiğini ve bu dönemde adalet arayışı kararlılığıyla nöbeti sürdürdüklerini ifade eden Türkiye Barolar Birliği Delegesi Avukat Berra Besler, adalet sağlanıncaya kadar nöbeti sürdüreceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği kurumlarının isimlerinden “Türk” ve “Türkiye” kelimelerinin kaldırılmasına ilişkin sözleriyle ilgili de Besler, “Bilinmelidir ki gücünü Anayasadan ve Avukatlık Yasası'ndan alan ve adı yasama faaliyeti sonucu olarak belirlenmiş olan 1969 yılından bu yana hiç kimsede rahatsızlık düşüncesi çağrıştırmayan Türkiye Barolar Birliğinin adında, hukuken geçerli bir sebep ve gerekçe olmaksızın, kabul edilemeyecek söylem ve isnatlarla herhangi bir değişiklik yapılması mümkün değildir. Aksine yapılacak her işlem, alınacak veya alınan her türlü karar hukuka aykırılık teşkil edecektir. Avukatların barolara kayıtlı olma mecburiyetinin kaldırılacağına dair söylemlerle, hak ve özgürlüklerin güvencesi halkın hak arama özgürlüğünün sesi avukatlar susturulamayacaklardır” dedi.

‘ADALETİ VE DEMOKRASİYİ İNŞA EDECEĞİZ’

Avukatlık mesleği sürecinde Diyarbakır Baro Başkanlığı da yapmış olan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, milletvekili olduktan sonra adliyeye daha sık geldiğini söyledi. Tanrıkulu bunun sebebini ise “Adliyeleri çok sevdiğimden değil, adalet olmadığı için geliyorum. Maalesef adalet yerlerde sürünüyor” sözleriyle açıkladı. Adalet Nöbeti’ni her hafta kayıt altına alan polislere teşekkür eden Tanrıkulu, “Bu kayıtlara devam edin. Bizim kayıtlarımız çok sağlıklı değil hiç olmazsa devlet bu görevi bizim adımıza yapsın. Türkiye’de demokrasi ve adaleti inşa ettiğimizde, bu kayıtlarınızı demokrasi mücadelesinin kayıtları olarak kullanacağız. Kimsenin endişesi olmasın” dedi.

‘TÜRKİYE ZİMBABWE İLE EŞİT’

Türkiye’nin, ifade özgürlüğü, insan hakları, demokrasi ve adalete olan özlem bakımından çok ağır günlerden geçtiğine dikkat çeken Tanrıkulu, bunun nedenini adaletin olmamasına, hukuka olan inancın ve güvenin zayıflamasına bağladı. Geçtiğimiz günlerde Dünya Adalet Projesi’nin yayınladığı Hukukun Üstünlüğü Endeksi sonuçlarını aktaran Tanrıkulu, “Bu endekse göre Türkiye, 113 ülke arasında 101’inci sırada. Özgür basın ile devletin denetlenmesi eklendiğinde ise 113 ülke arasından 111’inci sırada. Türkiye’nin sıralaması şu anda Zimbabwe ile eşit” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi