Van Denizi Bitlis’in mi, Van’ın mı?

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından düzenlenen "Dünya Turnuvası" adlı çevrim içi fotoğraf yarışmasında, Astronot Kate Rubins tarafından çekilen Van.Denizi fotoğrafı, oyların çoğunu alarak birinci seçildi.

Bu Van için gurur verici bir durum tabi… Bir Vanlı olarak herkes gibi ben de buna çok sevindim ama tabi sonrasında bugüne kadar sahipsiz bırakılan, kendi kaderine terkedilen Van Denizi birden bire kıymetli oluverdi.

Hani şu itibarsızlıktan sokağa çıkamayan ama milli piyango vurunca birden kıymete binen İnek Şaban gibi oldu Van Denizi…

Üstat Yaşar Kemal’in, "Van Gölü, Van Gölü değil, Van Denizi. Öylesine geniş ki, denizden başkası yakışmaz. Zaten Vanlılar da deniz diyorlar; gümüş tasta bir sudur. Kenarları oya oya işlenmiş bir gümüş tas.” Dediği Van Denizini illa NASA’nın görmesi gerekiyormuş, yoksa değerini bilemeyecektik.

Neyse bizim yerden göremediğimiz güzelliği ",Elin gavuru" uzaydan gördü de bir sevinç olduk.

Van Valisi, bazı bürokratlar ve ticaret odası gibi kuruluşların bu durumu kendi başarıları gibiymiş anlatmaları da ayrıca değerlendirmeye değer bir konu.

Gel gelelim asıl konuya: Van Denizinin birinci olmasının ardından en ilginç talep Bitlis Beş Minare Düşünce Akademisi’nden geldi. Dernek Başkanı Serdar Durer, Van Gölü'nün isminin “Tatvan Denizi” ya da “Bitlis Van Gölü” olarak değiştirilmesini istedi.

Yıllar önce Bitlis’te muhabir iken “Bitlis Hayvan severler Derneği’ diye bir tabelaya rastlamıştım. İçeri gireyim de böylesine duyarlı insanların haberini yapayım demez olaydım. İçeride meğer horoz dövüşü yaptırılıyormuş, beni tabiri caizse tekme tokat dışarı atmışlardı.

Bitlis Beş minare derneği denilince aklıma ilk gelen şey; horoz dövüştürülen o hayvan severler derneği oldu.

Daha Bitlis’in 5. Minaresini koruyamamış ama her nasılsa ismi Beş Minare Derneği olan bu kişiler, şimdi Van Denizin yüzde 65’nin Bitlis’e kıyısı olduğunu belirterek Denizin isminin Van-Bitlis Gölü ya da Tatvan Denizi olarak değiştirilmesini istiyor.

Sanırım Bitlis'te Beş Minare Türküsünü söyleyerek Bitlis'e sahip çıkıyorlar.

O kadar ciddi bir açıklama yapmışlar ki, neredeyse Katalanlar gibi referandum talep edecekler sandım. İşi Yavuz Sultan Selim'e kadar götürmüşler, yetmemiş, Van Denizinin Bitlis il sınırları içinde bulunan volkanik Nemrut Dağı'nın patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölü olduğuna dair bilimsel veriler dahi sunmuşlar

Fenerbahçe'nin 1959 öncesi şampiyonluklarını talep etmesi gibi olmuş.

Bitlis deresi bile pislikten geçilmez iken Van Denizi senin neyine ey Üç Minare Derneği… İki minare kayıp, görünmüyor önce ondan haber ver.

Ne yapacaksınız, Van Denizinin içine girip Van Balığının sesini mi taklit edeceksiniz?

İsme takılmak yerine gelin, ortak değerimiz olan Van Denizini nasıl koruyabiliriz ona kafa yoralım. Bu tür afaki şeyler ne Van’a ne de Bitlis’e bir şey kazandırır.

NOT: Yazdığım yazının Bitlis ve Tatvan halkıyla ilgisi yoktur, onların da böyle bir talebinin olmadığını biliyorum ama beş Minare derneğine cevaben yazılmıştır.

Editör: Haber Merkezi