DİYARBAKIR–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Havalar ısındı ve Suriçi’nin çocukları Anzele’ye aktı. Bütün gün tepedeki yakıcı güneşe inat suda yüzen çocukların neşeli sesleri surlarda yankılanmaya başladı.

Fotoğraf Ötekilerin Gündemi

Çiftkapı’dan Mardinkapı’ya doğru giderken, İskenderpaşa Mahallesi’ne açılan sokakların önündeki parktan gelen neşeli çocuk sesleri keser yolunuzu. O neşeli seslere uyup yolun öbür yakasına geçtiğinizde, bir küçük havuz ile bu havuzun beslediği bir kanalda yüzen onlarca çocukla karşılaşırsınız. Diyarbakır’ın, Suriçi ilçesinde tarihi 130 çeşmeden geriye bir tek Anzele Çeşmesi kaldı.


Fotoğraf Ötekilerin Gündemi


Birçok medeniyete beşiklik eden Diyarbakır’ın surlarla çevrili tarihi bugünkü Sur ilçesinde, 1874 tarihli Diyarbakır Salnamesi’ne göre tam 130 çeşme bulunuyordu. Bu çeşmelerin büyük bölümü zaman içerisinde inşa edilen binalar, yol çalışmaları ve çevre düzenlemesi gibi nedenlerle kayboldu. Günümüze kadar ulaşan iki çeşmeden biri olan türkülere konu olmuş meşhur Arbedaş çeşmesinin, geçtiğimiz yıllarda Kaleiçi’ndeki restorasyon çalışmaları sırasında tahrip edilip su kanallarının kapatılmasıyla 130 çeşmeden geriye sadece İskenderpaşa Mahallesi’ndeki Çifkapı’nın hemen çaprazında kalan Anzele Çeşmesi kaldı.


Yakın zamana kadar çevredeki cami ve evlerin su ihtiyaçlarını karşıladığı Anzele Çeşmesi’nin adını Arapça “pınar” anlamına gelen “ayn” ve Kürtçe “berrak” anlamına gelen “zelal” kelimelerinin birleşiminden aldığı söylenir.


Bazı rivayetlere göre, kaynağını Karacadağ’dan alıp, Dicle Nehri’ne dökülen Anzele, Sur’da doğup büyümüş birçok insanın çocukluk anılarının geçtiğini yerlerin başında geliyor.



Fotoğraf Ötekilerin Gündemi

Editör: Haber Merkezi