Arzu Kızılkaya

HATAY - Hatay bölgesindeki Arap Aleviler için kutsal gün olan Leyle-t el-shaban, depremin gölgesinde buruk kutlanarak, herise dağıtıldı. 

Hatay’daki Arap Aleviler, bu yıl Leyle-t el-shaban’ı buruk karşıladı. “Şaban Ayı’nın Orta Gecesi” olarak da bilinen Leyle-t el-shaban, her yıl Şaban Ayı’nın 14. günü kutlanır. Çoğunlukla Antakya, Samandağ ve Defne ilçelerinde yaşayan Arap Aleviler için bu gün oldukça kutsaldır. Sabah erken kalkılır, türbeye gidilir, yemekler yapılmaya başlanır, eski günler yad edilir, imkanı olanlar olmayanlarla dayanışır. 

VAZGEÇİLMEZ YEMEK

Bu günün vazgeçilmezi ise, bölgede herise ya da hirisi olarak bilinen yemektir. Buğday, et ve kuyruk yağı, büyük kazanlarda tamamen bütünleşene kadar pişirilir. Kimisi kazanın başında yemeğin pişmesini bekler kimisi güç isteyen büyük kepçelerle yemeği karıştırır. Uzun bir uğraş sonucu hazırlanan yemek, daha sonra komşulara, yakınlara ikram edilir. Kimileri de, sarma, dolma ve içli köfte yapar bu kutsal günde. 

Yemekler hem ikram edilir hem de yenir. Uzun süre birbirini görmeyen akrabalar bir araya gelir, gece saatlerine kadar hasret giderir. Esnaflar ise ya hiç iş yerlerini açmaz ya da erkenden evlerinin yolunu tutar. 

BURUK KUTLAMA

Dayanışmanın öne çıktığı bu kutsal gün, bu yıl depremin gölgesinde geçti. On binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan deprem nedeniyle kutlamalar sessiz sedasız yapıldı. Arap Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Samandağ’ın kırsal mahallesi Cilli (Tekebaşı) de, yaşanan tüm acılara rağmen akrabalar bir araya gelerek, pişirdikleri heriseleri birbirleriyle paylaştı.  

Depremde zarar görmeyen Eryılmaz ailesinin evinde herise için büyük kazanlar kuruldu. Pişirilen heriseler daha sonra akrabalara ve mahalleliyle paylaşıldı. Aile, Karaçay Mahallesi’nden gelen akrabalarını ağırladı. Yaşanan yıkım ve can kayıplarının hüznünü yaşayan aile fertleri, ilk defa kutlamaların bu kadar sönük geçtiğini belirterek, ekledi; “Bugünler de geçecek.” Heriseler yendikten sonra da bir masa etrafında koyu bir sohbete koyuluyor. 

GELENEK DEĞİŞMEDİ

Karaçay’dan ziyarete gelen Hasan Gültekin, bu yıl depremin gölgesinde geçen günün önemine işaret ederek, “Kadir gecesi gibi bir özelliği var bu günün. Aynı bu günkü gibi kutlarız. Yemek yapar, dağıtırız. Dostlar gelir, dayanışma sağlarız. Depremde de bu geleneğimiz değişmedi” dedi. 

“Bu bayramı eskisi gibi değil, hüzünlü karşılıyoruz” diyen Gültekin, “Bu yıl depremin gölgesinde kaldı. Elimizden geldiğinde yine de kutluyoruz. Bayram dolayısıyla misafirliğe gelip aşurelerini (herise) yedik. Hal hatırlarını sorduk” diye belirtti. 

 MA / Azad Altay - Müjdat Can