Bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 10 aralık 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirisi kabul edilişinin 71. 10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle yayınladığı mesajda 2.

 

 

 

 

Bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 10 aralık 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirisi kabul edilişinin 71.
10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle yayınladığı mesajda 2. Dünya savaşında yaşanan büyük acıların sonrasında bir daha aynı acıların yaşanmaması için Birleşmiş Milletler tarafından 10 Aralık 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kabul edilmiştir. Beyannamenin yayınlandığı 10 Aralık günü Birleşmiş Milletler genel kurulunda alınan karar ile İnsan Hakları Günü olarak belirlenmiştir.

İnsan hakları; tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken gibi bir fark olmaksızın eşittir. Beyannamenin 71. yılını kutladığımız bugünde ne yazık ki Dünya üzerinde yaşayan insanların çoğunun hakları gasp edilmektedir.

71 yıl dönemindeyiz uluslararası bildirgenin insanın doğuştan kazandığı haklarının dokunulmazlığının ne kutsallığını koruma altında aldığını bu vesileyle taraf Devletleri başta yaşam hakkı ve kadın cinayetleri işsizlik sonucu düşünce özgürlüğünden tutuşsak alınırken intiharlar Yoksulluk çocuklar taciz olmak üzere insan hakları ihlallerine karşı önleyici bir duyarlılığa sahip olmaya ve sözleşmenin yükümlülüklerini hiçbir istisnai duruma Mahal vermeden yerine getirmeye temenni ediyorum.