DİYARBAKIR - Asılsız ihbarla Azadiya Welat gazetesinin merkez bürosuna yapılan baskında gözaltına alınan ve gazete dağıttıkları için 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 12 gazete dağıtımcısı, hakim karşısına çıktı.



Türkiye'de tek günlük Kürtçe yayın yapan ve 29 Ekim 2016’da yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin merkez bürosuna 28 Ağustos 2016 tarihinde asılsız bir ihbar gerekçe gösterilerek yapılan baskında gözaltına alınan 24 gazete dağıtımcısından 12'si hakkında gazete dağıttıkları gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 12 kişi "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasıyla 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle 4 davada 3'erli gruplar halinde yargılanıyor.

Gözaltına alınan 24 özgür basın emekçisi hakkında 3’erli guruplar halinde ayrı ayrı hazırlanan iddianame, Diyarbakır 9. ve 10. Ağır Ceza Mahkemelerince kabul edilmişti.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Hamdullah Bayram, Hayat Yılmaz, Mehmet Emin Kaya, Pusat Bulut, Mecrum Tekol, Ziyan Karahan, Ercan Yeltaş, Esra Solin Dal, Mehmet Aydın ve Mehmet Emin Akgün katılırken, Cengiz Aslan ve Ahmet Kızılay katılmadı. Kimlik tespiti ve iddianamelerin özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada, gazete dağıtımcıları savunma yaptı. Savunmalarında, Azadiya Welat gazetesinin yasal izinle kurulan bir gazete olduğunu belirten gazete dağıtımcıları, gazetenin suç unsuru taşımadığını ifade etti. Gazetenin basın savcısı tarafından sürekli denetlendiğini ve gazete hakkında toplatma ve yasaklama kararı verilmediğini ifade eden gazete dağıtımcıları, beraatlarını istedi. Mütalaa veren savcı, eksik hususların giderilmesini talep etti.

‘YASAL GAZETE İLLEGAL GİBİ GÖSTERİLİYOR’

Ardından konuşan Avukat Resul Tamur ise, gazete dağıtımcılarının haftalık gazete satış hesaplarını yaptıkları sırada polise yapılan asılsız bir ihbar üzerine gözaltına alındıklarını hatırlatarak, "Savcı iddianamede Azadiya Welat gazetesini yasadışı bir gazeteymiş gibi gösteriyor. Ancak savcı gazetenin KHK ile kapatıldığını söyleyerek gazetenin yasal olduğunu kabul ediyor. Resmi olmayan bir kurum KHK ile kapatılamaz. Gazete matbaadan çıkmadan önce birer örnekleri bulundukları illerdeki Cumhuriyet Savcılarına veriliyor. Gazeteler savcılığa teslim edilmeden matbaadan çıkarılamıyor. Bunun yanında gazete KHK ile kapatılana kadar hiçbir zaman hakkında yasaklama ve toplatma kararı verilmedi. Gazetede yasadışı bir içerik olması durumunda gazetenin yazı işleri müdürü ve sahibi hakkında soruşturma açılır. Bu nedenlerle suçun yasal unsurları oluşmamıştır" dedi. Gazetenin yasal izinle kurulduğuna ilişkin belgeler ve ticari sicil kayıtlarını mahkemeye sunan Tamur, hakkında yasaklama ve toplatma kararı verilen bir gazete veya yayın ile ilgili karar taraflara tebliğ edilmezse bu yayınların dağıtımının suç olmayacağı yönünde karar olduğunu söyledi. Tamur, tüm bu nedenlerle müvekkillerinin beraatını istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, eksik hususların giderilmesi ve davalara ilişkin esas hakkında mütalaasını sunması için Cumhuriyet Savcısı'na süre vererek, davaları 28 Mart'a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'de tek günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi “Milli güvenliği karşı tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle 29 Ekim 2016’da KHK ile kapatıldı. Gazetenin Diyarbakır merkez bürosuna asılsız bir ihbar gerekçe gösterilerek, 28 Ağustos 2016’da baskın yapılmıştı. Baskında 24 gazete çalışanı gözaltına alınmıştı. Elleri kelepçelenerek gözaltına alınan özgür basın emekçileri, yaz sıcağında kliması çalışmayan araçta saatlerce bekletilmiş, Emniyet'teki ifadelerinin ardından 13 gazete dağıtımcısı serbest bırakılmıştı. 9 günlük gözaltının ardından Diyarbakır Adliyesi'ne sevk edilen 11 gazete çalışanından 9’u adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, Arap Turan ve Ferit Toprak ise "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmıştı. Özgür basın emekçilerinin tutuklanma gerekçesi ise "Özgür Gündem Gazetesi hakkında verilen geçici kapatma kararına karşı ısrarlı şekilde karşı çıkmaları ve her türlü şartlarda dağıtmaya devam edecekleri konusunda sözleri ve eylemleri" gösterilmişti. Aylarca tutuklu kalan Toprak ve Turan avukatları Resul Tamur’un yaptığı itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.

Haklarında dava açılan 24 özgür basın emekçisinin isimleri şöyle: Ahmet Kızılay, Ahmet Boltan, Veysi Altın, Ercan Yeltaş, Mehmet Aydın, Mehmet Emin Aygün, Azime Tarhan, Esra Solin Dal, Berhudan Tulpar, Mehmet Hüseyin Şahin, Cengiz Arslan, Ziyan Karahan, Ceylan İpek, Pusat Bulut, Yasemin Sayın, Serdal Polat, Zeynep İzgi, Hayat Yılmaz, Mehmet Emin Kaya, Mecrum Tekol, İbrahim Bayram, Engin Özelçi Arap Turan ve Ferit Toprak. (MA)
Editör: Haber Merkezi