GÜLMEK DEVRİMCİ BİR EYLEMDİR. GÜLMEK; gülmek beklenmedik olaylar karşısında duyguların harekete geçerek verilen tepkinin ifadesidir.

 

 

 

GÜLMEK DEVRİMCİ BİR EYLEMDİR.

GÜLMEK; gülmek beklenmedik olaylar karşısında duyguların harekete geçerek verilen tepkinin ifadesidir. İnsan yaşamının tüm hücrelere kadar yenilendiği bir davranış tarzıdır. Bireylerin toplumla olan diyaloğunu güçlendiren, İnsanların sosyalleşmesini hızlandıran, güçlü bir iletişim ağının yaratılmasını sağlayan bedensel ve ruhsal olarak harekete geçme şeklidir. Gülmek kişilerin kendilerini ifade etmek için seçtikleri en sorunsuz iletişim aracıdır. Ailesel, örgütsel, kurumsal birlikteliğin sevgi temelinde gerçekleştiği yol olarak da ifade edebiliriz  ‘gülme’ davranış tarzını, en önemli toplumsal birliktelikler gülmeyle sağlanabiliyor diyebiliriz.

İnsan yaşamına bu kadar olumlu etkileri olan gülmenin en önemli özelliklerine vurgu yapmadan geçmek olmaz. Bu da gülmenin karşı tarafı sorgulayıcı, maskeleri düşürücü ve diyalog halinde olduğunuz kişiyi, otoriteyi, tahakkümcü gücü yalanlarla yüzleşmesini sağlayıcı ve ciddiye almadığınızı gösteren etkin özelliklerdir. Tarihsel sürece baktığımızda gülmenin iktidarlar tarafından yasaklaması ve günümüzde de birçok toplumda gülmeyle ilgili ayıptır, günahtır algısı yaratılması gülmenin bu sorgulayıcı etkisinden ileri gelmektedir. Mesela, 17.yüzyıl Hollanda’sında inançlar temelinde gelişen sanatta gülme resmedildiği için otoriteler tarafından bu duruma ciddi bir tavır alınmıştır. Örneğin, Almanya’da 2006 yılında insanları rahatsız etme gerekçesiyle gülme eylemini gerçekleştiren kişiye mahkeme kararıyla yasak getirilmiştir. Geçmişten günümüze bu örneklere baktığımızda gülmeye toplumsal muhalefet tarzı da diyebiliriz.

Özgür, esnek bir eylem ve davranış tarzı gülmenin herhangi bir sınıfsallığı, statüsü ve yaşamsal anlamda belli kalıpları olmaması, gülmenin eleştirisel, muhalif, sorgulayıcı ve toplumsal muhalefet tarzı gibi yönleri gülmenin devrimci bir eylem olma durumunu göstermektedir. Muhaliflerin, ezilenlerin, ötekileştirilenlerin ve mazlumların yaşamdaki en önemli silahlarından biridir gülmek.

Deniz GEZMİŞLERİN, Che GUEVARALARIN haklı davaları uğruna ölüme gülerek gittiklerini unutmadan, özgür ve eşit bir dünya da yaşamak umudu ve inancıyla gülüşünüz hiç eksik olmasın…

 

‘’DİK DUR VE GÜLÜMSE BIRAK NEDEN GÜLÜMSEDİĞİNİ MERAK ETSİNLER’’

CHE GUEVARA