HABER MERKEZİ – Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait Zhurong uzay aracı bugün Mars’a inişini gerçekleştirdi. Şubat ayında ABD de Mars’a bir uzay aracı indirmişti.

Çin’in uzaktan kumandalı uzay aracının içinde geçen hafta Mars yüzeyine inen Zhurong isimli uzay aracı, bugün kapsülden Mars’ın yüzeyine indi.

Böylelikle Çin, ABD’den sonra Mars’ın yüzeyine çalışma yapmak üzere uzay aracı indiren ikinci ülke konumuna geldi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Zhurong, Kızıl Gezegen’in yüzeyini, toprağı ve atmosferi inceleyecek. Gezegende hayat olup olmadığına dair su veya buz kütlesi gibi kanıtlar arayacak.

‘Ülkemiz için bilgi edinmiş olacağız’

Proje içinde yer alan görevlilerden Zhang Yuhua, Zhurong’un 92 Dünya günü (90 Mars günü) boyunca araştırmalarına devam edeceğini ve Mars yörüngesindeki bir araç üzerinden bilgileri göndereceğini açıkladı.

Yuhua’nın açıklaması şöyle:

Mars’ın topografyası, toprak yapısı ve çevre koşulları ile ilgili detaylı bilgiler edinmeyi umuyoruz. Aynı zamanda bir Mars yılı boyunca gezegenin yüzeyinin altından radar yardımıyla alacağımız verileri keşfedeceğiz. Bunu yaparak ülkemiz için Mars’ın kaynakları hakkında detaylı ve ilk elden bilgi edinmiş olacağız.

Bu kütleleri olabilir

Güneş enerjili 240 kiloluk altı tekerlekli Zhurong’a, Çin’in mistik ateş tanrılarından birinin adı verildi.

Robot, gezegenin kuzey yarımküresindeki Utopia Planitia havzasında incelemeler yapacak.

Utopia Planitia, üç bin kilometreden daha geniş, devasa bir havza. Havzanın Mars’ın oluştuğu ilk yıllardaki bir çarpmanın etkisiyle oluştuğu belirtiliyor.

Çok uzun zaman önce bu havzada bir okyanus olduğuna dair belirtiler de var.

Uydu görüntülerine göre havzanın derinliklerinde ciddi miktarda buz kütleleri olması kuvvetli bir ihtimal.

ABD de Şubat ayında Perseverance (Sebat) robotunu Mars’a indirmişti.

Avrupa’nın uzay ajansı da daha önce Mars’a uzay aracı göndermeyi denedi ancak iki kez başarısız oldu.

Avrupa Uzay Ajansı, gelecek yıl Rusya’yla ortak bir projede Kızıl Gezegen’e Rosalind Franklin isimli bir uzay aracı göndermeyi planlıyor.

(Gazete Karınca )

Editör: Haber Merkezi