ANKARA-Olağanüstü Hal’de (OHAL) geçerli olan bazı uygulamaların en az 3 yıl daha yürürlükte kalmasını öngören 25 maddelik kanun teklifi, tüm tepkilere rağmen Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasallaşmıştı. OHAL’e karşı en büyük tepkiyi ise sokaklardan ayrılmayan kadınlar göstermiş ve mücadelelerini daha da yükselteceklerini vurgulamışlardı. Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi(PM) üyesi, aynı zamanda Kadın ve Çocuk Hakları İzleme ve İnceleme Komisyonu Başkanı Candan Yüceer, konuya ve gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. OHAL’in adeta bir sivil darbe uygulamasına dönüştüğünü belirten Yüceer, “En temel haklar noktasındaki kazanımlar bile bir anda rafa kaldırıldı. Tüm baskıcı rejimlerde olduğu gibi, ülkemizde de iktidar tüm otoritesini yine kadınlar üzerinden tahakküm etmeye çalıştı. Kadına yönelik saldırılar bir ‘devlet politikasına’ dönüştürüldü. En başta OHAL KHK’leriyle birlikte kadın haklarına yönelik saldırıların artmasıyla kadın cinayetleri, cinsel şiddet ve çocuk istismarlarında da ‘olağanüstü’ bir artış yaşandı” dedi.

‘Endişelerimiz var’

OHAL ile birlikte kadın katliamlarında yaşanan artışa dikkat çeken Canan Yüceer, şu verileri hatırlattı: “Kadın cinayetleri sayısı 2017’de bir önceki yıla oranla yüzde 25 arttı. 2018’de de bu oranın daha fazla artacağına yönelik endişelerimiz bulunuyor. Diğer taraftan OHAL sürecinde 26 binden fazla kadın hukuksuz şekilde işten atıldı. Adil yargılama yapılmaksızın binlerce kadın bebekleri ile birlikte cezaevlerine atıldı. Yanı sıra kadın hakları üzerine çalışan 11 kadın derneği ve çocuk dernekleri de OHAL kapsamında kapatıldı. Kısaca OHAL kadınlar açısından hem hayatlarını hem kamusal hem de ekonomik özgürlüklerini hedef aldı.”

‘Direnişi örgütlemeliyiz’

Bu noktada kadın mücadelesinin daha etkili ve görünür kılınması gerektiğine işaret eden Yüceer, özellikle iktidardaki kadın milletvekillerine önemli görevler düştüğünün altını çizdi. “OHAL döneminde maalesef kadın alanında ve kadınların sorunlarına dair çözüm önerilerinde iktidardaki kadın vekillerle ortaklaşamadık” diyen Yüceer, “OHAL’le mücadele etmenin yegâne yolu, günlük hayatta, sokakta, evde, işyerinde, iktidarın nüfuz ettiği her yerde direnişi örgütlemek ve gerçekleştirmekten geçiyor.İktidar anlayışının çarpıklığını ancak bu iktidar anlayışına maruz kalan kadınlar ortaya koyabilir. Yeni dönemde daha fazla sahada ve kadınlarla omuz omuza olacağız” dedi. Kaynak: Dilan Babat/Ankara-MA




Editör: Haber Merkezi