ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya: Okullarımız depreme dayanıklı değil
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, "Okullarımız depreme dayanıklı hale getirildi mi? Deprem riskinin yüksek olduğu illerde okulların durumunu bilmek istiyoruz" dedi.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP Genel Merkezinde yaptığı basın toplantısında öğrenci, öğretmen ve velilerin bir yandan okulların açılmasının heyecanını yaşarken, diğer yandan da büyük bir tedirginlik yaşadığını belirterek “41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Elazığ ve Malatya depremleri, yeniden deprem gerçeğiyle yüzleşmemizi ve hasarlı okullarımızı gündeme getirdi.” Dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Kaya’nın açıklamaları şöyle:

“3 Şubat 2020 Pazartesi günü, 18 milyon öğrencimiz ile 1 milyonu aşkın öğretmenimiz ikinci yarıyıl eğitim öğretim dönemine başlayacak. Gelecek umudumuz sevgili çocuklarımıza ve değerli öğretmenlerimize başarılar diliyorum; yolları açık olsun.

Öğrenci, öğretmen ve velilerimiz bir yandan okulların açılmasının heyecanını yaşarken, diğer yandan da büyük bir tedirginlik yaşıyor. 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Elazığ ve Malatya depremleri, yeniden deprem gerçeğiyle yüzleşmemizi ve hasarlı okullarımızı gündeme getirdi.

OKULLAR DEPREME DAYANIKLI DEĞİL


17 Ağustos 1999 büyük Marmara depreminde 17 bin 480 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 2019 yılında İstanbul’da 5.8 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Hasar tespit çalışmaları sonucu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 9’u ağır olmak üzere 29 okulun hasarlı olduğunu; 80 kamu binası ile 53 okulun da incelendiğini açıkladı.

Bu açıklamadan anlıyoruz ki İstanbul’daki çocuklarımız hala 1999 depreminde hasar görmüş okullarda eğitim görüyor. Aradan 20 yılı aşkın süre geçmesine rağmen hasarlı okullarımızın ve kamu binalarımızın onarımı yapılmamış.

GENEL BAŞKANIMIZ GÜNDEME GETİRDİ HASARLI OKULLAR YIKILIYOR


Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup Toplantısı’nda, büyük Marmara depreminde en çok etkilenen illerimizden biri olan Sakarya’daki okulların durumunu gündeme taşıdı. Sakarya Valiliği 2015 yılında hazırladığı raporda, depreme dayanıklı olmayan 60 okuldan 21’inin yıkılıp yeniden yapılması, 39’unun da güçlendirilmesi gerektiğini tespit etmiş.

Genel Başkanımızın raporu gündeme getirmesinden sonra, Milli Eğitim Bakanlığı Sakarya’daki 17 hasarlı okulun yıkımına karar verildiğini açıkladı. 21 yıl önce yapılması gereken yıkım bugün yapılıyor. Çocuklarımızın canı işte bu kadar ucuz.

Daha düne kadar bu okullarda çocuklarımız eğitim-öğretim görüyordu. Elazığ ve Malatya depremleri olmamış, Genel Başkanımız gündeme getirmemiş olsaydı çocuklarımız bu okullarda eğitime devam edecekti.

 

Genel Başkanımıza bu okullarda okuyan öğrencilerimiz ve velilerimiz adına bir kez daha teşekkür ediyorum.

VİCDANINIZ NASIL İZİN VERDİ


Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, bugüne kadar bakanlık yapanlara ve AKP’li yetkililere soruyorum; Ağır hasarlı okullarda çocuklarımızın eğitim görmesine vicdanınız nasıl izin veriyor?

Uzmanlar Kahramanmaraş ve Hatay için deprem riskinin büyük olduğu uyarısını yapıyor. Bu illerimizde gerekli tedbirler alındı mı? Okullarımız depreme dayanıklı hale getirildi mi? Deprem riskinin yüksek olduğu illerde okulların durumunu bilmek istiyoruz…

Deprem riskinin yüksek olduğu; Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Kocaeli, Düzce, Hatay, Kırşehir, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Çanakkale, Tunceli,  Bingöl, Muş, Hakkari, Siirt, Osmaniye, Kırıkkale, İstanbul, Şırnak, Bitlis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Van, Tekirdağ, Zonguldak, Antalya, Afyon, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adana, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Ağrı, Çankırı, Çorum’daki okullar için ne yapıldı.

Deprem riskinin yüksek olduğu illerimizdeki okullarda incelemeler yapılarak, gerekli tedbirler alınmalıdır.

DEPREM VERGİLERİ NEREYE GİTTİ


AKP 2004 yılında deprem vergisini kalıcı hale getirdi. 2004-2019 yılları arasında toplam 65 milyar lira, eski parayla 65 katrilyon (34 milyar dolar), deprem vergisi topladı. Ancak bu paralar ortada yok; akıbeti de belli değil.

Toplanan paralar deprem riskine karşı evleri dayanıklı hale getirmek için kullanılmış olsaydı, bugün Elazığ ve Malatya’da 41 canımızı kaybetmeyecektik. Bu paralar deprem yaralarını sarmak için kullanılmış olsaydı vatandaşlarımız karda kışta evsiz barksız, battaniyesiz, çadırsız kalmayacaktı. Deprem vergileri toplanma amacına uygun kullanılmış olsaydı tüm hasarlı okullarımız depreme dayanıklı hale getirilmiş olacaktı.

Başta İstanbul olmak üzere, Sakarya Kocaeli, Bolu, Düzce ve Yalova’da hasar görmüş bina ve okulların hala onarılmadığını biliyoruz. Çocuklarımız bu hasarlı binalarda eğitim görüyor. Hasarlı binalar derhal onarılmalı, ağır hasarlı olanlar ise derhal yıkılmalıdır.

Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğu gerçeğine uyumlu eğitim politikaları hayata geçirilmeli; çocuklarımıza okullarda deprem bilinci verilmelidir.

Depremden korunma yolları ders kitaplarında anlaşılır bir şekilde yer almalıdır.

Ders saatleri azaltılan, coğrafya ders saatleri artırılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi