Bu yıl ikincisi düzenlenen Queer Olympix İstanbul dün Kalamış Parkı’nda son buldu. 10 Ağustos’ta Heybeliada’da başlayan üç günlük spor organizasyonu nefret söylemi ve ayrımcılıktan uzak spor müsabakaları ile ön plana çıktı.

Cumhuriyetin haberine göre; Olimpiyat organizasyonunun düzenleyicilerinden Atletik Dildoa takımının gönüllüsü Melis, Queer LGBTİ’nin üç yıl önce futbol oynamak amacıyla bir araya gelen insanlar topluluğu ile oluştuğunu söyledi.

İsmi sansürlendi

Melis, kurdukları takımın isminden dolayı sansüre uğradığını belirterek “Profesyonel futbol ligleri dışında alternatif ligler olduğunu öğrendik. Onlara katılmak için bir takım kurduk. Hatta özel bir lige katılacaktık, takımımızın isminin Atletik Dildoa olmasına karar verdik. İsmimizden dolayı sansürlemek istediler. Bizler de bu sansürden dolayı katılmak istemedik ve Atletik Dildoa ekibiyle Queer Olympix maceramız böyle başlamış oldu. Olimpiyatlara gönderme olsun diye ismini Queer Olympix İstanbul koyduk. Bu olimpiyatlar, ağırlıklı olarak LGBTİ ve kadın katılımcıların bir araya gelip futbolun yanı sıra plaj voleybolu, uzun atlama, bayrak yarışı, hızlı yürüme, yoga gibi spor etkinlikleri ve atölyelerin olduğu üç günlük bir organizasyon” dedi.
Atlatik Dildoa gönüllüsü Melis, Kadıköy Belediyesi’nin, olimpiyatın yapıldığı Kalamış’taki parkın kullanımı için destek verdiğini anlattı.

[Haber görseli]

 

(*Queer, heteroseksüel olmayan ve azınlıkta kalan cinsiyet ve cinsel yönelimlerin hepsini içine alan terim)

Görünmez değiliz

Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden (SPoD) Mustafa ise çalıştıkları alanın daha çok akademik anlamda LGBTİ’lere destek vermek olduğunu fakat sportif anlamda böyle bir görünürlüğün olmasından hoşnut olduklarını ifade etti. Görünmez olmadıklarını ve yaşamın her alanına dahil edilmelerini isteyen Mustafa, “Temel olarak sporun farklı alanlarda ve farklı şekillerde mümkün olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Bu etkinliklerin halka açık ve hafta sonu olması çok güzel bir etkileşim yaratıyor. İnsanlar daha çok bilinçlenip önyargılarını atıyor” diye konuştu.

Bu ligde hırs yok

Organizasyona katılan LGBTİ’ler ise “Bu ligde hırs yok, cinsiyetçi küfür yok, kimse kimseyisakatlamıyor” diyerek Dildoa ile yoldaşlık bağı kurduklarını söyledi. Fırsat eşitsizliğinin her yerde olduğuna dikkat çeken LGBTİ’li katılımcılar kadın takımlarına ayrılan bütçenin her zaman erkek takımlarına ayrılan bütçeden daha az olduğunu, LGBTİ sporcuların ise tamamen dışlandığını belirterek, “Oturup beklemek yerine kendi alanımızı yaratmak istediğimiz için buradayız” açıklamasında bulundu.
Editör: Haber Merkezi