COĞRAFYA KADER İSE İNATÇI OLMAK TERCİHDİR

28 Aralık tarihi kimileri için yeni yıla nasıl ve nerde gireceğinin son planını gözden geçirmek iken kimileri içinde soğukta el-ayak buz kesmeden sofrasına götürebileceği bir lokma ekmeğin hesabını yapmaktır.

28 Aralık 2011 tarihi saat 21.39’u gösterince gökten ölüm kusan kuşlar tekrar belirerek bu coğrafyada tarihi bir tekerrürü daha yaşatıyor. 1925 Şeyh Sait te gökte ölüm kusan demir kanatlı kuş tabiri yapılmıştı. Bu kuşlar teknolojik olarak çok değişmiş ancak yaptıkları çok da değişmemiş.

Soğukta donmamak için çırpınan eve ekmek götürecek olan bu organlar o saatten sonra ölüm kusan kuşlar yüzünden bütünlüklerini kaybetmişlerdi…..

Ekmek kapısı olacak benzin yoksul Kürt köylülerine bu Dünyada cehennemi yaşatmıştı.

Bu ilk değildi yoksul Kürt köylüsüne reva görülen.30 Temmuz 1943 tarihinde 33 Kürt köylüsü Sefo Deresi'nde (Geliyê Sefo) gözleri ve elleri bağlı olarak kurşuna dizilir. 32 masum kürt sadece ekmek davasında yine can verir.Bu olayda 1 Kişi yaralı kurtulur.

2011 bu sefer sayı 34 olmuş farkı basit bir sayı artışı dışın da çok şey değişmemiş[es1] .Burda da yine 1 kişi kurtulmuş..

Bunlar da tesadüf mü? Yoksa Korkuyu yıllarca anlatsın diye mi sağ bırakıldılar ?

Yıl 2011 bu devirde elde edildiği söylenen istihbarat daha maddi unsurlarla desteklenmeden nasıl katırlarıyla sınıra doğru gelen köylüler bombalanır ?

Bu rahatlık dosyanın Genel Kurmay Askeri Savcılığınca “ Kanun kapsamında görevlerinin gereklerini yerine getirdiklerinden…” denilip kapatılan soruşturma dosyasında mı gizli ?

Anayasa mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreci siyasal tercihler sonucunda cezasızlıkla sonuçlanmıştır. Ancak teknik olarak bu siyasi kararın verilmesinde boşluk bırakanlar ayrı bir yazının konusu olmalı.

***

33 Kurşun olayında Mecliste Kürt Milletvekillerinin yoğun çabası sonucu verilen soru önergesi kabul edilip. Ölüm emrini veren Musa Muğlalı,2 Mart 1950'de ölüm, ardından da ileri yaşı ve hafifletici nedenlerden ötürü 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Askerî yargıtay kararı bozdu. Muğlalı 11 Aralık 1951'de (71 yaşında) hapiste öldü.

Roboski ise bugün insanlık değerlerinden yana olan herkesin yoğun emek vermesi gereken bir dava olarak bekliyor. Sorumluluğu olanların hesap vermesi için çok daha büyük emekler gerekiyor.

Kınamak yetmiyor günümüz koşullarında amasız, fakatsız mücadele etmek gerekiyor. Ece Temelkuran’ın “ Umudum yok olsa bile inadım var “ belirlemesini daha çok ete kemiğe büründürüp şöyle diyebiliyorsak: Güzel günler göreceğimize olan umudumuzu çok güçlü besleyen büyük inadımız var demek gerekiyor.

O zaman er veya geç adalet tesis edilecek herkes hesap verecektir. Bu coğrafya da her koşulda umudu büyüten bir inanç ve inat sahibi olmak gerekiyor ki tarih bir daha tekerrür etmesin.

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Ötekilerin Gündemi'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.