Selahattin Demirtaş’ın twitter üzerinden soruları yanıtlayacağı duyulduktan sonra, çeşitli kesimlerden yüzlerce soru yağdı. Demirtaş, siyasi durum, cezaevi yaşamı ve kişisel problemlere dair soruları yanıtladı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, dün sabah saatlerinden başlayarak twitter üzerinden #DemirtaşaSoruyorum hasthagıyla twitter kullanıcılarının sorularını yanıtlamaya başladı. Demirtaş’a siyasi soruların yanı sıra sevdiği kadınla arasını nasıl düzelteceğine dair bireysel sorularda soruldu.
Twitter kullanıcılarının sorduğu sorular ve Demirtaş’ın verdiği yanıtlardan bazıları şöyle:
Erdoğan Diyarbakır konuşmasında ‘hamd olsun Kürt sorununu çözdük’ dedi. Sizin ve arkadaşlarınızın tutuklanması bu ‘çözümü’ ne kadar kolaylaştırdı!?
Demirtaş: Biliyorsunuz Erdoğan en çok da, Kürtler artık cezaevinde kendi anadillerinde görüşme yapabiliyorlar diye övünürdü. Bütün Kürtleri cezaevine atınca anadili sorunu da kendiliğinden hallolacak sanıyor. Mantıken doğru, ama ahlaken yanlış işte.
Erdoğan aynı konuşmasında, partinizin Diyarbakır’daki ‘saat kulesini’ bile yıktığını söyledi. Siz bu yanlışı neden yaptınız? Saat kulesinden ne istediniz?
Demirtaş: Hani cehalet mutluluktur ya, bu da farkında olmadan mutluluğunu dışa vuruyor. Çamur atayım derken çamurda debeleniyor.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin sizin dışınızda bir isimle ikinci tura kalması durumunda muhalefet adayına destek konusunda yaklaşımınız ne olur?
Demirtaş: Ülkenin ve toplumun geleceği açısından bizim savunduğumuz ilkelere nasıl yaklaştığına bakar, ona göre karar veririz. Teşekkürler, selamlar…
Referandum öncesi idamı vaat ettiler, şimdi ise affı vaat ediyorlar, sizce bizimle eğleniyorlar mı? Yoksa uzaya 4 şeritli yol yapacaklarına inanma ihtimalimiz olduğunu bildikleri için mi böyle yapıyorlar
Demirtaş: İdam ve affı birlikte çıkaracaklar sanırım ? Mahpusları astıktan sonra affederler herhalde ? Teşekkürler, selamlar…
Dicle-Fırat kültür derneği gibi kurumu kapatılmış müzisyen olarak soruyorum; kültür-sanat politikanız ne olacak? Kapatılan kurumlarımız ile dağılan çocuklardan oluşan koromuz, öğrencilerimiz, mekânlarımız, emeğimiz ve en önemlisi kültürümüz?
Demirtaş: Dicle Fırat dahil, bütün kültür merkezleri yeniden açılacak. Hepsine bakanlık tarafından, yerel yönetimler aracılığıyla destek olunacak. Bir de bana nota öğretme sözün vardı Azad. Sen de onu yaparsın artık ? Teşekkürler, selamlar…
Çoğu röportajınızda “siyasete yeni bir dil getiriyoruz” derken kastettiğiniz dilin çerçevesini hangi ilke ve değerler oluşturuyor? Bu “yeni siyaset dili” toplumda ne gibi değişim ve oluşumlarda bulunur?
Demirtaş: Üsttenci, egemen, eril, otoriter, ötekileştirici, nobran, kaba bir dil yerine eşitlikçi, çözüm üreten, özgürlükçü, ayrımcılık yaratmayan, içten ve samimi bir dil toplumda da sosyolojik fay hatlarını ortadan kaldırır, sorunların çözümünde ortaklaşmayı kolaylaştırır. Teşekkürler.
Serinlemen için barajları yıkacağız yüzme biliyor musun başkanım?
Demirtaş: Her türlü. Siz yeter ki barajı yıkın ? Teşekkürler, selamlar.
Erdoğan sizden bahsedince ne hissediyorsunuz?
Demirtaş: Erdoğan kim? Çıkaramadım. Teşekkürler, selamlar.
Sayın Cumhurbaşkanı adayı, Cumhur İttifakı önce seçim yasalarını değiştirdi, sonra baskın seçim kararı aldı, şimdide seçimde Kadil’e operasyon yapacağım diyor, bundan sonrası için öngörüleriniz nelerdir?
Demirtaş: 24 Haziran’da görevleri ve işleri bitiyor merak etme. Selamlar…
Hapishanede okuyup sizi en çok etkileyen kitap hangisi?
Demirtaş: Sapiens.

Ben bir Atatükcü olarak size neden
oy vermeliyim
Demirtaş: Cumhuriyetin ilerici değerlerinin bir tek adam tarafından ortadan kaldırılmaması, Cumhuriyetin ileri bir demokrasiyle taçlanması için oy verebilirsiniz. Teşekkürler, selamlar.

Bütün haksızlıklara rağmen, bu zor durumda bile ülke meselelerinde en doğru, en tatmin edici ve hakkaniyetli çözümlerinizin olduğuna yürekten inanıyorum. Biraz kişisel bi mesele ama benimde bi sorunum var sevdiğim kız bana inanmıyor ne önerirsiniz
Başkanım?
Demirtaş: Onu sevdiğinize mi inanmıyor yoksa hiçbir şeyimize mi inanmıyor? Soru açık olmayınca cevap veremedim ?Bence sevdiğinize açık davranın, size inanacaktır ? Selamlar.

Ben şiddete çağırmadım

Demirtaş, basın toplantısında Bianet’in sorusunu da yanıtladı.
7-12 Ekim 2014’te Kobani eylemlerinde, İHD’ye göre 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı, 323 kişi tutuklandı. Eylemlerin sizin çağrınızla başladığı, sonuçtan sorumlu olduğunuz medyada sıklıkla dillendiriliyor. Konuyu hukuki/siyasi olarak yorumlar mısınız?”
Benim veya HDP’nin çağrısıyla başlayan tek bir şiddet eylemi yoktur. Asıl şiddet eylemleri Erdoğan’ın ‘Kobani düştü düşüyor’ açıklaması ile 7 Ekim’de başlamıştır. Yaşananların siyasi sorumlusu AKP’dir, hukuki sorumluların ortaya çıkmasını engelleyen de AKP’dir. Gerisi iftira ve çarpıtmadan başka bir şey değildir.

Baraj açıklaması

Selahattin Demirtaş, Almanya devlet kanalı ZDF’ye mülakat verdi. Demirtaş: “HDP baraj altında kalmaz ancak bırakılabilir. Artık bu sadece HDP’nin sorunu değildir. Bu yüzden kimileri oy vererek kimileri de HDP’nin oylarının çalınmasına engel olarak bunu önleyebilir” dedi.

‘Bir siyasi rehineyim’

Demirtaş, “Hakkımda yerel mahkemelerde verilmiş tek bir mahkumiyet hükmü yoktur. 20 aydır birçok davada yargılamama başlanmadı bile. Tutuklu olduğum davada ise 20 ayda 2 defa hakim karşısına çıkabildim. Yani yargılama bile yapılmadan içeride tutuluyorum. Dolayısıyla ben bir tutuklu değil siyasi rehineyim” diye ekledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun serbest bırakma taleplerine verdiği sert yanıtı değerlendiren Demirtaş, “Erdoğan’ın başını çektiği bir kampanya ile bana karşı adeta bir linç ortamı yaratılmaya, mahkemeler üzerinde baskı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu bile artık Erdoğan’dan bu ülkeye hayır gelmeyeceğinin en somut örneğidir” şeklinde konuştu.

Demirtaş TRT’de konuşacak

Yüksek seçim Kurulu (YSK) tarafından gerçekleştiren kura sonucunda cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyon propagandalarının sırası belirlendi. Muharrem İnce, başvuruda bulumadığı için sıralanmaya alınmadı. 17 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek konuşmaların sıralaması şu şekilde:
Doğu Perinçek; saat 20.31-20.41
Recep Tayyip Erdoğan; saat 20.42-20.52
Selahattin Demirtaş; saat 20.53-21.03
Temel Karamollaoğlu; saat 21.04-21.14
Meral Akşener; saat – 21.15-21.25.
Cumhurbaşkanı adaylarının 23 Haziran Cumartesi günü yapılacak konuşma sırası ve saatleri ise, şöyle:
Temel Karamollaoğlu; saat 17.06-17.16
Meral Akşener; saat 17.17-17.27
Recep Tayyip Erdoğan; saat – 17.28-17.38
Doğu Perinçek; saat – 17.39-17.49
Selahattin Demirtaş; saat – 17.50-18.00.
Editör: Haber Merkezi