HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın eşit koşullarda seçim çalışmalarını yürütmesi için yapılan tahliye başvurusu üst mahkeme tarafından da reddedilince, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapıldı.

AYM’den de ret kararı çıkması durumunda Demirtaş’ın avukatları konuyu jet hızıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımayı değerlendiriyor. Demirtaş’ın tahliye edilmesi talebiyle Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru oy çokluğuyla reddedilmiş, bir üst mahkeme olan Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da kabul edilmemişti. Bunun üzerine Demirtaş’ın avukatları AYM’ye Demirtaş adına, “öncelikli görüşme talebiyle” bireysel başvuru yaptı.

Başvuruda, Demirtaş’la ilgili hukuki sürece işaret edilerek yeniden AYM’ye bireysel başvuruda bulunma zorunluluğunun doğduğu ifade edildi. ‘Meşruiyete gölge düşer’ Demirtaş dışındaki diğer 5 adayın her türlü propaganda araçlarından yararlanarak seçim çalışması yürüttüğü belirtilen başvuruda, bu şartlarda yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyetine gölge düştüğünün kamuoyunca da kabul edildiği kaydedildi.

Başvuruda CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ve SP’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu tarafından Demirtaş’ın cezaevinde tutulduğu koşullarda yapılacak bir Cumhurbaşkanlığı seçiminin adil olmayacağı hususunun sıklıkla dile getirildiği de belirtildi.

​Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, adli kontrolün yetersiz kalacağı gerekçesiyle Demirtaş'ın tahliye talebini oy çokluğuyla reddetmişti. Demirtaş, Kasım 2016'da beri Edirne Cezaevi'nde tutuklu.
Editör: Haber Merkezi