DERSİM ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- ÖTEKİ TV'de yayınlanan Güncele Bakış Programında Gazeteci Yazar Özlem Armen’e konuk olan Evrensel Gazetesi Köşe Yazarı Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in arkadaşı İhsan Çaralan, 68 sürecine dair aktarımlarda bulundu.

68’in bütün dünyada gençliğin düzene olan başkaldırısı olarak değerlendiren Çarlan, “Kurulu düzene karşı başkaldırı olması nedeniyle her ülkenin kendi koşullarına göre şekillenmiştir. Baskısız, savaşsız, özgür bir dünya istemiyle dile getirilen bir dönem olarak görülebilir” dedi.

SINIFSIZ, SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA TALEBİ

Çarlan’ın anlatımından öne çıkanlar şöyle:

“68 gençliği, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya talebiyle hareket ediyordu. Bugün de bu gençliğin böyle bir özelliği vardır ama o dönemde kapalı toplumda söylendiği için etkili olmuştur. O dönem gençler yeni dünya fikirlerini her mecrada savundular. Mahkemelerde de savundular.

BUGÜNE UZANAN; YARGILANANLARIN YARGILADIĞI DAVALAR

Belki bugüne gelen başlangıç oradadır; yargılananların yargıladığı mahkemeler. Yargılanan gençlik, yaptıklarını net bir şekilde savundular. Suçlu olanların ülkeyi yönetenler olduğunu yüzlerine karşı haykırdılar.

Bugün Kobani davasını da yargılananların yargıladığı dava olarak tanımlıyoruz. 68 sonrasında devrimciler için bir gelenek oldu. 68 ile başlayan bu tutum kamuoyuna açık hale gelmiştir.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNDEKİ DİRENİŞ

En son tepki Boğaziçi Üniversitesinde yüz yirmi aşkın süredir bir direniş var. Bu direniş söndürülemeyecektir. 68’in en önemli etkilerinden biri budur aslında. Özelde demokratik üniversite talebi öne çıktığı bir dönemdi 68 dönemi. Boğaziçi Üniversitesinde mücadele bu temelde gelişiyor.

ONLARIN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRDÜĞÜMÜZ SÜRECE ANMALARIMIZ ANLAM KAZANACAKTIR

Deniz Yusuf Hüseyin’in de, devrim mücadelesinde hayatını kaybeden tüm devrimcilerin önünde saygıyla eğiliyorum. Onların mücadelesini sürdürdüğümüz sürece bu anmaların anlam kazanacağını belirtmek istiyorum.”

Deniz, Yusuf, Hüseyin ve mücadelede hayatını kaybeden devrimcileri özlemle anıyoruz!

Bugün takvimler 6 Mayıs 2021’i gösteriyor.

6 Mayıs 1972’de Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in darağacında katledilmelerinin üstünden tam 49 yıl geçti. Yarım yüz yıl olmaya sadece 1 yıl kaldı!

49 yıldan beri her yıl bu ülkenin devrimcileri, demokratları, gençleri, yeni bir dünya arayışındaki işçileri, emekçileri, halkları; yüreklerinde onları çok erken yitirmiş olmanın burukluğu, akıllarında yeni, insanca yaşayacakları, sömürüsüz, savaşsız barış ve refah içinde yaşanacak bir insanlık dünyası umudu, dillerinde her tür baskıya, zulme ve sömürüye karşı sloganları ile anıyorlar.

Bu yüzden artık takvimler 6 Mayıs’ı gösterdiğinde bugünün günlerden, “Deniz, Hüseyin, Yusuf Günü”; hayatını devrimci mücadelede kaybeden devrimcileri anma günü olduğunu biliyoruz.

***

Geçmişten bugüne 6 Mayıs günü sadece Deniz, Hüseyin ve Yusuf’u anma günü olmadı. Tersine 6 Mayıs; Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in şahsında devrimci mücadelede hayatını kaybeden tüm devrimcileri anma günü oldu.

6 Mayıs etkinlikleri bir anma günü olarak da kalmadı. Böyle olsaydı zaten çoktan klişeleşmiş ritüellere indirgenmiş, eski kuşak devrimcilerin katıldığı, bu yüzden de her yıl daha az kişinin katıldığı, “nostaljik” bir etkinliğe dönüşürdü.

Ama tersine 6 Mayıs etrafında, her yıl yapılan etkinliklere, sosyal-siyasal iklim şu ya da bu ölçüde etkilese de, daha çok genç katıldı. Her kuşaktan, çeşitli görüşten ilerici-devrimci odaklar, mücadelenin sorunlarını tartışıp çıkardıkları sonuçları paylaştıkları etkinlikler düzenledi. Bu yüzdendir ki 49 yıldır bu anma etkinlikleri, mücadelenin sorunlarının tartışıldığı kadar kendisi de mücadele olan etkinlikler olarak sürüp geldi.

***  

Geçen yıl oluğu gibi bu yıl da 6 Mayıs, pandemi kısıtlamaları çerçevesinde yapılıyor. Bu yüzden bu yıl da geçmişte açık alanlarda ve salonlarda kişi sınırlaması olmadan yapılan etkinlikler, yürüyüşler, mitingler, kitlesel basın açıklamaları yerine ister istemez sınırlı, genellikle “online” etkinliklerle sınırlı kalıyoruz.

Ama bütün bu kısıtlamalar ve yasaklara karşın, pandemi kapitalizmin insanlık düşmanlığına varan karakterini açıkça görülür hale getirdi.

Bu yüzden 6 Mayıs değerleri konuşulurken; çok haklı olarak, emperyalist kapitalist sisteme karşı mücadelenin yanı sıra gençlik mücadelesi, eğitim, sağlık, güvenli bir gelecek mücadelesinin sorunları da tartışılmaktadır.

Bu gerçekler dikkate alındığında;

  • Pandemiye karşı en etkin mücadele aracı olan “aşı”nın firmalara patentlenmesi, kapitalist emperyalist sistemin kârı insan hayatının önüne koyduğunu milyarlarca insanın gözüne sokarak gösterilmesi,
  • İktidarın, pandemiyi krizin yükünü halka yıkmanın fırsatına dönüştürdüğünü, bunu sağlık emekçilerini kölece çalıştırmaya mahkum ederken salgını asıl olarak işçileri ve emekçileri vuran bir silaha dönüştürmesi,
  • Tek adam yönetiminin her yıl yaptığı “reformlar”la eğitimi ne hale getirdiğini herkesin gözüne sokarken, laik demokratik, parasız, kaliteli, ulaşılabilir, ana dilinde bir eğitim talebinin önemi ve aciliyeti,
  • Özerk ve demokratik üniversite talebinin her öğrenci ve her vatandaş, bütün toplumumuz için ne kadar önemli bir talep olduğu, pandemi koşullarında bile mücadelenin mümkün olduğu, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerinin mücadelesinden çıkan dersler,
  • Son yıllarda eğitim sorununun, nitelikli eğitimin ötesinde bir “Güvenli gelecek” sorunuyla birleştiği, gençlerimizin yüzde 60-70’inin sadece eğitim için değil, geleceklerini de Almanya, İngiltere, Kanada, ABD de... kurmak istemesinin arkasındaki gerçeklerin bu çerçevede tartışılıp çıkarılan sonuçların yaygınlaştırılması elbette ki bu 2021 6 Mayıs’ının başlıca gündemlerinden olmak durumundadır.

***

Bütün bu gerçekler gösteriyor ki; 1972’nin 6 Mayıs’ında Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in darağacından yaptıkları çağrılar, geçen 49 yıl boyunca 6 Mayıs etkinlikleri etrafında oluşan mücadele kültürü bugün de yol göstermeye devam ediyor.

Aradan geçen 49 yıl onlara özlemimizi daha da artırdı.

Aramızdan ayrılışlarının 49’uncu yılında onları ve devrim mücadelesinde hayatını kaybeden tüm devrimcileri sevgi ve saygıyla anıyor, mücadelemizde yaşatacağımız sözünü bir kez daha yineliyoruz.

(Kaynak https://www.evrensel.net/yazi/88663/deniz-yusuf-huseyin-ve-mucadelede-hayatini-kaybeden-devrimcileri-ozlemle-aniyoruz

Editör: Haber Merkezi