HABER MERKEZİ - ABD’li deprem bilimci Dr. Judith Hubbard, depremle ilgili sözlerinin Anadolu Ajansı’nın çarpıtarak yayınlamasına “Bir hükûmetin yanıltıcı bir anlatıyı bastırmak için sözlerimi yanlış kullanması yeni ve dehşet verici” diyerek tepki gösterdi.

New York'taki Cornell Üniversitesi Jeoloji bölümünden deprem bilimci Dr. Judith Hubbard, Anadolu Ajansı’nın dünyanın dört bir yanından uzmanların Mereş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili değerlendirmelerini derlediği haberde sözlerinin çarpılarak kullanılmasına tepki gösterdi.

Dr. Judith, Mereş merkezli depremlerin büyüklüğüne vurgu yaparak, "Depremler kaçınılmazdır. Onları durduramazsınız ve biz onları tahmin bile edemeyiz. Ancak onlar hakkında bilgi edinebilir ve ne kadar büyük olabileceklerini ve etkilerinin ne olacağını öğrenebiliriz. Hangi yerlerin, diğerlerinden daha yüksek risk altında olduğunu öğrenebiliriz ve bu gibi araçlarla daha güvenli hale gelebiliriz” sözlerini kullanmıştı.

‘Felaketler önlenebilir’

Anadolu Ajansı birçok havuz medyanın, Dr. Judith’in sözlerini yanıltıcı şekilde sunup dezenformasyon yayarak, “Bu depremin olağan dışı olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü 7.8 ölçeğinde bir büyüklük, bu fay sistemi üzerinde daha önce tespit edilenlerin hepsinden daha büyüktür” şeklinde verdi. 

‘Deprem kaçınılmazdı, felaketin ölçeği değildi’

Duruma dijital medya hesabından tepki gösteren Dr. Judith, “Bir deprem bilimcisi olarak insanların söylediklerimi yanlış anlamasına alışkınım; daha iyisini yapmak benim sorumluluğum. Ancak bir hükûmetin yanıltıcı bir anlatıyı bastırmak için sözlerimi yanlış kullanması yeni ve dehşet verici. Deprem kaçınılmazdı, felaketin ölçeği değildi” paylaşımı yaptı. 

Editör: Haber Merkezi