AMED- Amed'teki ziyaretinde Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'nun göstermiş olduğu seferberlik haline dikkati çeken CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Diyarbakır bunu yaptığına göre diğer illerde de Türkiye genelinde de bunu yapmamız mümkün" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mereş merkezli depremde 7 binanın yıkıldığı Amed'de enkaz alanları başta olmak üzere bir dizi ziyarette bulundu. İlk durak olarak merkez Rezan ilçesi Toptancılar Sitesi'nde bulunan Bahattin Demircan taziye evini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, buradan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Deprem Kriz Merkezini ve Demirok Kaplan Düğün Salonu'ndaki depremzedelerle buluştu. Kılıçdaroğlu daha sonra Ofis semtinde yıkılan Sözel Apartmanı'nda yakınlarının çıkarılmasını bekleyen aileleri ziyaretti.

KENT KONSEYİ'NE ÖVGÜ

Kılıçdaroğlu buradaki ziyaretinin ardından Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'nun (DTSO) Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda kurulan Deprem Kriz Masası'nı ziyaret etti. Burada kısa bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, 84 sivil toplum örgütü, sendika ve meslek örgütünün çalışmalarına atıfta bulunarak, yaşanan koordinasyonun önemli olduğunu dile getirdi. Felaket sırasında koordinasyonun önemli olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Bugün Türkiye’nin karşılaştığı temel sorun koordinasyon sorunudur. Evet, ben de biliyorum çok büyük bir felaket yaşadınız. Maalesef ortada düzenli bir koordinasyon olmadığı için ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Bugün Malatya’dan geliyorum, gördüğüm tablo kış şartlarında insanların öncelikle çadır arayışları diriyorlar. Çünkü kalacakları yer yok. Diyarbakır’da ayrıca benim gördüğüm; düğün evlerinin, sosyal mekanların deprem zedelere ayrılmış olması ve onlara sıcak bir yuva sağlanmış gibi görünüyor. Ayrıca yeme içme gibi sosyal ihtiyaçlarında burada karşılandığını görüyoruz, bu beni son derece memnun etti. Diyarbakır’ın kendi içerinde içi dünyasıyla böylesine güzel bir birliği yaşaması oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE GENELİNDE BUNU YAPMAMIZ MÜMKÜN'

Türkiye'nin kendi yaralarını sarabilecek kapasitede bir ülke olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Bütün olanaklar belli bir koordinasyon içerisinde bütün sorunlarımızı çözebileceğimiz görüyoruz. Diyarbakır bunu yaptığına göre diğer illerde de Türkiye genelinde de bunu yapmamız mümkün. Siyasetin de bu şekilde bürokrasi ile birlikte yapması ve yürütmesi lazım. Bazı aksaklıkların yaşandığını görüyoruz. Bu aksaklıkların giderilmesi için halk konuşuyor, televizyonlar halkın taleplerini bir şekilde yansıtıyor. Bizim gezmemizin temel nedeni halkın derdini dinlemek. Ama daha önemli olan halkın kendi derdini medya aracılığıyla siyasal iktidara duyurması ve Türkiye’ye duyurması. Bizim de en büyük beklentimiz bu taleplerin ülkeyi yönetenler tarafından duyulmuş olması. Türkiye geneli başlatılan yardım seferberliği devam ediyor."

'SORUNU ÇÖZEMİYORUZ DEMEKTİR'

Platformun Kriz Merkezi ziyareti sırasında, yıkılan Serin 2 Apartmanı'ndaki enkazından yakınlarının çıkarılmasını bekleyen aileleri ziyaret eden Kılıçdaroğlu, hükümeti eleştirerek, yaptıkları ziyaretler sırasında alanda bir koordinasyonsuzluğun olduğunu gördüklerini ve bunun henüz giderilmediğini ifade etti. Hükümete yönelik eleştirilerini sürdüren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Olayı çözemedikleri için, olayı çözme konusunda güçlü bir irade koyamadıkları için yaşanan sorunlar derinleşiyor. Üzülerek ifade edeyim, derinleşiyor. Ve gittiğimiz yerlerde insanlar soğukta titriyorlar, çadır istiyorlar. Pek çok ihtiyaç var ve bu ihtiyaçların karşılanmasını istiyorlar. İhtiyaçlar karşılanmadığı sürece insanlarda bir umutsuzluk çıkıyor ortaya. Bunun, bir şekliyle giderilmesi lazım. Bir şeyi beceremeyince, ortaya başka bir hedef koyuyorlar. Efendim, ‘Asrın felaketi.’ Asrın felaketi demek, şu demektir: ‘Asrın felaketi ile karşı karşıya kaldık. Biz asrın felaketi karşısında, çaresiz kaldık. Sorunu çözemiyoruz.’ Elin oğlu çözüyor da biz niye çözemiyoruz. Bana söyler misiniz? Nasıl olur da bir algı operasyonu ile olayı çok fazla büyütüp, arkasından sıyrılmak, sorumluluktan kurtulmak istiyorlar."

'ÇEKİL SARAYINDA OTUR'

Yaşananlarda iktidarın ciddi bir sorumluluğu olduğunu da vurgulayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "İktidarı yönetenlerin ciddi bir sorumluluğu vardır. Sorumluluklarının farkına varmak zorundadırlar. Covid oldu, beş maskeyi dağıtamadınız. Şimdi Türkiye bir deprem gerçeği ile karşı karşıya, bu sefer efendim, ‘asrın felaketiyle karşı karşıyayız, yani bir şey yapamıyoruz.’ Hayır efendim. Bizim belediye başkanlarımız eğer kısa süre içinde bütün engellemelere rağmen, tüm felaket bölgelerine ulaşmış ve halkla kucaklaşmışsa, devasa Türkiye Cumhuriyeti devletini yönetiyorsun kardeşim, neredesin sen? Neredesin? Çekil, sarayına otur. Bırak bu millet, kucaklaşarak bütün sorunlarını çözer." 

Editör: Haber Merkezi