İZMİR - Ege'den deprem bölgesine tüm gücünü seferber eden HDP, 7 Şubat'tan bu yana 31 TIR olmak üzere toplamda 51 araç temel ihtiyaç yardımı yaptı. 

Mereş merkezli meydana gelen 2 deprem 11 ilde yıkıma neden oldu. Depremlerin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kriz Koordinasyon Merkezi’ni oluşturarak, örgütlü olduğu tüm il ve ilçelerde dayanışma kampanyası başlattı. Ege bölgesinde de HDP tüm gücüyle seferlik ilan etti. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi İdil Uğurlu'nun verdiği bilgilere göre 7 Şubat tarihinden bu yana Antalya ve Ege illerinde 31 TIR olmak üzere toplamda 51 araç yardımı yapıldı.  Ayrıca Ege'den deprem bölgesine giden binlerce HDP gönüllüsü çalışmalarda yer alıyor. 

Dayanışma çalışmalarına ilişkin konuşan Uğurlu, devletin deprem bölgesinde olmadığını söyledi. Uğurlu, “10 şehrimiz yerle bir oluyor. Ama burada iktidar yoktu. Bu bizim söylediğimiz bir şey değil. Depremi yaşayanların söyledikleridir. İnsanlar donarak susuzluktan öldü. Binlercesi sağdı ama arama kurtarma çalışmaları yetersiz olmasından dolayı öldü" dedi. 

HATAY'A İLK YARDIM EGE'DEN

Toplumsal dayanışma kültüründen gelen bir parti olduklarını belirten Uğurlu, depremin gerçekleştiği ilk anda harekete geçtiklerini söyledi. İlk olarak kriz masaları oluşturarak, acil ihtiyaçlara yönelik yardım topladıklarını söyleyen Uğurlu, "Belli bölgelerde toplanma merkezleri oluşturduk. Depremin ikinci gününde yardımları göndermeye başladık. Halkımızla birlikte hummalı bir çalışmaya girdik. Hatay’a ilk yardımlar Ege bölgesinin gönderdiği yardımlar oldu” diye belirtti.

İHTİYAÇLAR

Yardımların önceliklere göre gönderildiğini dile getiren Uğurlu, önce giyim, battaniye, barınma gibi acil ihtiyaçları gönderdiklerini aktardı. Uğurlu, “Daha sonra, soba, odun, temizlik malzemeleri, ilaç, kuru gıda, iç giyim gibi yani bir evde kullanılabilecek bütün ürünleri gönderdik. Her gün neredeyse ihtiyaçlar değişiyor şu an şampuan, sabun gibi daha çok hijyen ve daha çok pişirilerek tüketilecek ürünler istendi. Deprem bölgesindeki gönüllü arkadaşlarımızla eksikliklere dair bilgi alışverişi yapıyoruz. Bu minvalde yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz” diye kaydetti. 

3'NCÜ YOL İNŞASI

Yaşanan depremin ardından halkın inşa etme gücünün net bir şekilde ortaya çıktığına işaret eden Uğurlu, “Depremin ilk anından halkın kendisi, ‘ne yapabiliriz, ne yapmalıyız, ihtiyaç nedir?' diyerek bizleri aradı. Halk çoğu yerde partiye meydan bırakmadan harekete geçti. Burada 3’üncü yol, yeni yaşamı örme gücü açığa çıktı"  diye belirtti.

Uğurlu, dayanışmanın uzun vadeli olduğunu yineleyerek, herkesin dayanışmaya güç vermesini istedi. 

MA / Delal Akyüz

Editör: Haber Merkezi