AMED - Amed’teki anmada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, deprem nedeniyle 100’ün üzerinde meslektaşlarını, 500’ün üzerinde ise sağlık çalışanını yitirdiklerini aktararak, “Dayanışmayı büyüteceğiz. Tüm canlılara yakışır ve hastalanmadan koruyacağımız bir sağlık sistemini birlikte kuracağız” dedi.

Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen kentlerden Amed’te yaşamını yitiren doktor ve sağlık çalışanları anıldı. Depremde yıkılan ve aralarında doktorların da bulunduğu 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria’nın enkazında gerçekleştirilen anmaya, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TBB Merkez Konseyi üyeleri,  Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan ve yönetim kurulu üyeleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ile sendika üyeleri katıldı.

Anmada konuşan Fincancı, depremdeki can kayıplarının önlenebilir ölümler olduğunu belirterek, “Neler yapılması gerektiği konusunda kamu otoritesini her adımında uyardık. Ne yazık ki deprem önlenebilir değil ama depremde ölümler, yaralanmalar ve sakatlıklar önlenebilirdi” diye belirtti.

‘SONU KARANLIK DEĞİŞİKLİKLER’

Deprem bölgesindeki hastanelerin de yıkıldığını ve zarar gördüğünü dile getiren Fincancı, deprem nedeniyle 100’ün üzerinde meslektaşlarını, 500’ün üzerinde ise sağlık çalışanını yitirdiklerini söyledi. Deprem sonrası Türkiye’nin dört bir yanından hekimlerin sağlık hizmeti vermek için bölgeye gittiğini ancak hastane kurmakla görevli kamu otoritesinin alanda bulunmadığını belirten Fincancı, “Kamu otoritesinin görevini üstlendik çünkü alanda çalışacak hastane, aile sağlığı merkezleri kalmamıştı” ifadelerini kullandı.

Depremden etkilenen kentlerden Semsûr’da 213 Aile Hekimliği’nden sadece 20’sinin ayakta kaldığını, Hatay’da ise 10’unun ayakta kaldığını aktaran Fincancı, “Bunlar aslında reform diye tanımladıkları ama sonu karanlık olan değişikliklerin sonucu” diye belirtti.

Yaşamını yitiren sağlık çalışanları için yarın da Riha’da anma gerçekleştireceklerini kaydeden Fincancı, şöyle dedi: “Dayanışmayı büyüteceğiz. Biz bu sağlık sistemini, adına ‘reform’ dedikleri karanlık deliği tıkayıp tarihin çöplüğüne atacağız. Biz tüm canlılara yakışır ve hastalanmadan koruyacağımız bir sağlık sistemini birlikte kuracağız.”

Konuşmanın ardından anma programına katılanlar, yaşamını yitirenlerin anısına karanfil bıraktıktan sonra alandan ayrıldı.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi