İSTANBUL - Yeni Yaşam Kadın Eki’nin yeni sayısında, Jîna Mahsa Amînî’nin katledilmesi sonrası "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla başlayan kadın isyanı kapağa taşındı.

Yeni Yaşam Kadın Eki’nin 47’nci sayısı çıktı. 15 günde bir yayınlanan ekin yeni sayısı, “İsyanın rengi mor, sloganı jin jiyan azadî” kapağı ile yayınlandı. Yeni sayıda, İran’da Kürt kadın Jîna Mahsa Amînî’nin “ahlak polisleri” tarafından katledilmesi ve sonrasında başlayan protestolar ile İran’daki kadın mücadelesinin tarihine dikkat çekildi.  

Meral Çiçek, Tülay Hatimoğulları, Cevahir Ağrali ve Yüksel Mutlu tarafından kaleme alınan yazılarda, İran’da kadın mücadele tarihi, kadınların bugünkü direnişi ve direnişin ana sloganı olan “jin, jiyan, azadî” felsefesi işlendi. İran’da protestolara katılan bir Kürt aktivist ve Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan İranlı bir gazeteci ile yapılan söyleşi de yeni yazıda yer aldı. 

Hülya Osmanağaoğlu ve Bedia Akkaya, yazılarında geçtiğimiz günlerde Batman’da gerçekleştirilen TJA konferansı ve yükselen kadın mücadelesinin ortaklaşmasının önemine değindi.  

Heval Arslan ise, yazısında AKP iktidarının Kürt kentlerinde ve Türkiye genelinde gerçekleştirdiği doğa talanına odaklanarak, doğa talanına karşı Cudi’de gerçekleşen yürüyüşe değindi.  

Son sayıda yer alan başlıklar şöyle: 

* 1852’den bugüne bir isyanın izdüşümü: Jin, jiyan, azadî / Meral Çiçek

* Bugün tüm Kürtler ve İranlılar tek bir şey istiyor: İran’daki bir Kürt protestocu ile röportaj / Çeviri

* Ey Jîna, saçların kardelen çiçeği / Tülay Hatimoğulları

* ‘Bizi artık hiçbir şey susturamaz’ / İranlı aktivist ile söyleşi – Yeni Yaşam Kadın Eki

* Bütün mümkünlerin kıyısında: Direnişin estetiği ya da estetiğin direnişi / Cevahir Ağrali

* TJA Konferansı: Patriyarkaya ve sömürgeciliğe karşı kadın kurtuluş mücadelesinde buluşmak / Hülya Osmanağaoğlu

* Umut, kararlılık ve cesaretin birleştiği çığlık: TJA Konferansı / Bedia Akkaya

* Mahsa’nın saçlarından nereye? / Yüksel Mutlu

* Cudi’de Rize’ye: Kaybedecek tek bir ağacımız, deremiz yok! / Heval Arslan

Editör: Haber Merkezi