LONDRA- Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği 31 Aralık 2020 saat 23:00 itibariyle sona erdi. 23 Haziran 2016’da yapılan referandumda halkın yüzde 51.8’i ayrılmaktan yana oy kullanmıştı. Bu sonuçtan sonra yapılan görüşmelerin sıkı pazarlıklar halinde devem etmesinin ardından geçtiğimiz hafta taraflar anlaşmış ve ayrılık imzalanmıştı.

Evrensel Gazetesinden Arif Bektaş'ın haberine göre; AB üyesi bir ülkenin referandum sonrası ayrılmak istemesi durumunda en geç iki yıl içinde ayrılığın gerçekleşmesi gerekirken, ticari anlaşmalarda yaşanan tıkanıklıklardan dolayı bu süre 4.5 yılı buldu.

İKİ TARAFTA İŞÇİLER İŞLERİNİ TERK EDECEK

AB yasalarına göre, herhangi bir üye ülkesi vatandaşı başka bir ülkeye yerleşebiliyor, çalışabiliyor ve emekli olabiliyor. Fakat yeni anlaşmaya göre iki tarafın vatandaşları bu haklara sahip olamayacak. Birleşik Krallık’ta çalışan AB üyesi ülke vatandaşlarının bir karar vermesi gerekiyor. Ya Birleşik Krallık’taki statüsüne devam edecek ya da AB’ye dönmek zorunda kalacak. Döndüğünde de Birleşik Krallık’taki tüm haklarını kaybedecek. Aynı şey AB üyesi ülkelerinde çalışan Birleşik Krallık vatandaşları için de geçerli olacak.

90 GÜNDEN FAZLA KALAMAYACAK

İki tarafın vatandaşları, 6 aylık sürede en fazla 90 gün karşı tarafta kalabilecek. Birleşik Krallık vatandaşları, özel çalışma vizesi almadığı durumunda, AB üyesi ülkelerinde çalışamayacak. Sadece turist olarak AB’yi ziyaret edebilecek. Aynı şey AB üyesi ülkelerin vatandaşları için de geçerli. Fakat, 90 günlük ziyaretler için vize zorunluluğu yok.

SKOÇYA KOLLARI SIVADI

Birleşik Krallık’ı oluşturan 4 ülkeden biri olan İskoçya, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasının ardından yeni bir referanduma hazırlanıyor. Yerel İskoç Parlamentosu’nda çoğunluğa sahip olan İskoçya Ulusal Partisi (SNP) bağımsızlık referandumuna hazırlandığını açıkladı.

AB ile imzalanan ticaret anlaşmasının bir çok maddesinin İskoçların alehine olduğunu söyleyen SNP, İskoç halkının bağımsızlığı için yeni bir bağımsızlık referandumu yapacaklarını belirtti. SNP lideri Nicola Sturgeon, ayrılığın gerçekleştiği saat 23:00’da bir paylaçımda bulunarak “Avrupa, İskoçya yakında geri gelecek, Işıkları açık tutun” dedi.

14 Eylül 2014’te İskoçya bağımsızlık referandumuna gitmiş ve yüzde 55 Birleşik Krallık üyesi olarak kalma yanlısı oy kullanılmıştı. SNP, bu referandumu tekrarlamak istiyor ve bağımsız bir ülke olarak AB’ye üye olmak istiyor.

AB'DE TARTIŞMALAR ALEVLENECEK

İskoçya, 2016 yılında yapılan Brexit referandumunda AB’de kalma yönünde oy kullanmıştı. Fakat, Birleşik Krallık’ın düğer üyeleri olan İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda oyları sayıldıktan sonra AB üyeliğinden ayrılık kararı çıkmıştı. Bundan dolayı İskoçya, “Biz AB’den ayrılmak istemedik ve ayrılmak istemiyoruz” seslerini daha gür çıkarmaya başlamıştı.

Fakat, AB’ye İskoçya’nın üyeliğinin de Birleşik Krallık üzerinden olduğu için, AB’de kalma şansı yok. Teknik olarak da mümkün değil. Bu yüzden İskoçya Birleşik Krallık’tan ayrılmak istiyor.

İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını bir çok AB üyesi ülke istemiyor. Başta İspanya olmak üzere AB’nin başını çeken Almanya, Fransa ve İtalya, İskoçya’nın bağımsız bir ülke olmasını ve bağımsız bir ülke olarak AB’ye üyelik başvurusu yapmasını istemiyor.

Özellikle İspanya, Katalonya gibi bağımsızlık yanlısı hareketlerin önünün açılmaması için İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını istemiyor.

Gerek AB üyesi ülkeler içinde gerekse de Birleşik Krallık üyesi ülkelerin tartışmalarının ve bağımsızlık çabalarının daha da alevleneceğe benziyor.

Özellikle Birleşik Krallık’ta, sağcı partilerin ırkçı ve sağcı oyları bünyesinde tutmak için ortaya attıkları AB’den ayrılık hikayesi daha çok tartışılacak. Özellikle İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın bağımsızlık eğilimi, Birleşik Krallık fikrini yaşatmaya çalışan İngiltere’nin başını çok ağrıtacağa benziyor.

Birleşik Krallık AB’den ayrıldı. Ama her şey henüz bitmedi. Asıl bundan sonra renkli tartışmaların ve hareketlerin başlaması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi