HABER MERKEZİ - Irak seçimlerinin kesin sonuçları 20 gün sonra açıklanacak. Ancak ilk belirlemelere göre 97 kadın parlamentoya girmeye hak kazandı. 

JINNEWS'in haberine göre; Irak’ta 10 Ekim’de yapılan tartışmalı seçimde seçmenin sadece yüzde 41’i oy kullandı. 2003’ten sonra ilk kez yapılan erken seçimde, katılım oranı en düşük seçim olurken, Irak Seçim Komisyonu 20 gün sonra Irak Parlamentosu seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanacağını duyurdu. 

97 kadın parlamentoya girmeye hak kazandı

Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği’nin ilk belirlemesine göre, 97 kadın parlamentoya girmeyi hak kazandı. Sekreterliğin açıklamasında “Iraklı kadınlar, azınlıklardan iki kazanan da dahil olmak üzere, belirlenen kadın kotasından 14 sandalye artışla 97 sandalye kazanmayı başardı” denildi.

24 kadın aday Federe Kürdistan Bölgesi'nden seçildi 

Parlamentoya girmeyi başaran 97 kadından 24’ü Federe Kürdistan Bölgesi’nden seçildi. Hewlêr, Süleymaniye ve Duhok’ta Kürt partilerin 17, Musul, Kerkük ve Xanekin’de ise 7 kadın parlamentoya girmeyi başardı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun açıkladığı ilk rakamlara göre, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim’de gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Kürt partiler toplamda 61 sandalye kazandı. Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) 32 parlamenterinden 10’u, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) 15 parlamenterinden 9’u, Yeni Nesil Hareketi’nin 9 parlamenterinden 5’i kadın parlamenter seçildi. Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki kentlerden seçilen kadınların 12’si kota olmadan aldıkları oylarla parlamentoya girerken, 5 kadın da kotadan yararlanarak parlamentoya girmeyi hak kazandı.

2 Kakei kadın Irak Parlamentosu’nda 

Irak parlamento seçimlerinde ilk kez 2’si de kadın olan Kürt Kakailer parlamenter olmaya hak kazandı. KDP’nin adayı Necwe Hamid Kakeyi, Kerkük 2’nci bölgede 10 bin 19 oy, Kürdistan İttifakı (YNK-Goran) adayı Ehlam Remezan de Ninova’dan 4 bin 910 oy alarak parlamenter seçildi.

Selahaddin’de ilk kez Kürt kadın aday kazandı

Selahaddin’deki seçimlerde Saddam Hüseyin’in 2003’te devrilmesinden bu yana Kürtlerin gösterdiği aday ilk kez kazandı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Eşbaşkanı Bafil Talabani öncülüğünde Goran Hareketi’nin oluşturduğu Kürdistan İttifakı adayı Kerim Şükur, Selahaddin’in 4’üncü seçim bölgesinde Xurmatu’da dört sandalyeden birini kazanmak için yeterli oyu aldı. YNK’nin Hemrin Ofisi, açıklanan sonuçlara göre Kerimn Şükur’un 11 binden fazla oy alarak, kazandığını açıkladı.

Diyala’da kazanan Kürt kadın aday 

Diyala’da 14 sandalye için partiler kıyasıya yarışarak, parlamentoya adaylarını göndermeye çalıştı. Arap listelerinin önde olduğu ve adayların kazandığı Diyala’da YNK’nin aday gösterdiği Sozan Husên Mensûr, en yüksek oyu alarak, parlamenter olmaya hak kazandı. 

Editör: Haber Merkezi