ANKARA - BM Genel Kurulu’nda açılış konuşmasını yapan ABD Başkanı Joe Biden, insanların, ırksal, etnik ve dini azınlıkların hedef alınmasını ve baskı altına alınmasını kınayarak, “Gelecek, insan onurunu kucaklayanındır” dedi.

Geçen yıl salgın nedeniyle sanal ortamda düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesi’nin 76'ncısı, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde başladı. BM 76’ıncı Genel Kurulu Görüşmeleri 100'den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla başladı.

Joe Biden’in açılış konuşmasını yaptığı zirvede, öncelikli olarak Kovid-19 ile mücadele, iklim değişikliği, insan hakları, Afganistan’da yaşanan gelişmeler ve iklim krizi başlıkları yer aldı.

DİPLOMASİ ÇAĞI

BM kurulunda önemli açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Koronavirüse, ortaya çıkan teknolojik tehditlere ve Çin ve Çin gibi otokratik ulusların genişleyen etkisine karşı yeni bir küresel birlik çağı çağrısında bulundu. Biden, "Güvenliğimiz, refahımız ve özgürlüklerimiz, daha önce hiç olmadığı kadar birbirine bağlı” diye ekledi.  Tarihin dönüm noktalarından birinin yaşandığını söyleyen Biden, “Kalkınma yardımımızın gücünü, dünyanın dört bir yanındaki insanları ayağa kaldırmanın, demokrasiyi yenilemenin ve savunmanın amansız bir diplomasi çağını açıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri olarak, bugün ve yarın en önemli olan dünyanın önceliklerine ve bölgelerine odaklanacağız, bunu müttefiklerimiz ve ortaklarımızla işbirliği ve Birleşmiş Milletler gibi çok taraflı kurumlar aracılığıyla yapacağız” dedi.

‘BAŞARI KÜRESELDİR’

Biden, başarının küresel olduğunu ve diğer başarılara bağlı olarak arttığını söyleyerek, “Kollektif gücümüzü ve hızımızı artırmak, küresel zorluklarla başa çıkma yolunda ilerlememiz 21. yüzyılın temel bir gerçeğidir. Kendi geleceğimizi sağlamak için dünyanın geri kalanıyla da derinden ilişki kurmalıyız. İttifaklarımızı yeniden inşa etmeye, ortaklıklarımızı canlandırmaya ve bunların Amerika'nın kalıcı güvenliği ve refahı için gerekli ve merkezi olduğunu kabul etmeye öncelik veriyorum” diye belirtti.

‘DÖRTLÜ ORTAKLIĞI YÜKSELTTİK’

Biden konuşmasına şöyle devam etti: “Kutsal NATO ittifakımızın Beşinci Madde taahhüdünü yeniden teyit ettik. İttifakımızın bugünün gelişen tehditlerini daha iyi ele almasına yardımcı olacak yeni bir stratejik konsept için müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz ve Avrupa Birliği ile olan ilişkimizi yeniledik. Bugün dünyamızın karşı karşıya olduğu tüm önemli sorunların üstesinden gelmede temel bir ortak olarak, sağlık güvenliğinden iklime ve gelişmekte olan teknolojilere kadar değişen zorlukların üstesinden gelmek için Avustralya, Hindistan, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki dörtlü ortaklığı yükselttik. Asya’dan Afrika Birliği'ne ve Amerikan Devletleri Örgütü'ne kadar birçok kurum, insanların daha iyi sağlık ve daha iyi ekonomik sonuçlardan gelen isteklerine odaklanmak için, dikkatleri odaklamak ve ortak zorluklara yönelik küresel eylemi teşvik etmek için başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası forumlarda tekrar masaya döndük. Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışıyoruz. Paris İklim Anlaşması'na da yeniden katıldık.

İNSANLAR SOKAKLARA DÖKÜLÜYOR

İnsanların büyük çoğunluğu iş bulmakta, sofraya yemek koymakta, işlerini yerden kaldırmakta ya da çocuklarını okula göndermekte zorlanıyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerinin kendi ihtiyaçlarına hizmet etmediğini, yolsuzluğu, yakıtı, eşitsizliği, bir ulusun kaynaklarını sömürdüğünü, sınırları aştığını ve insani acılara yol açtığını gören insanların oranı 21. yüzyılda ulusal güvenlik tehdidinden başka bir şey değil. Dünyanın her yerinde, giderek artan bir şekilde vatandaşların hoşnutsuzluklarını sergilediklerini görüyoruz. Zenginler, rüşvetle ödeme almak, yasaların üzerinde çalışarak daha da zenginleşiyor. İnsanların büyük çoğunluğu ise iş bulmakta, sofraya yemek koymakta, işlerini kurmakta ya da çocuklarını okula göndermekte zorlanıyor. İnsanlar, hükümetlerinin insanların temel ihtiyaçlarını karşılamasını talep etmek için her bölgede sokaklara döküldü. Herkese başarılı olması için adil bir şans verin, Tanrı'nın verdiği haklarını koruyun. Ortak bir çığlık duyuyoruz, haysiyet için bir çığlık. Liderler olarak bu çağrıya cevap vermek bizim görevimizdir.

ORTADOĞU’DA GÜVENLİ GELECEK!

Dünya, Ortadoğu'nun tüm insanları için daha büyük bir barış ve güvenlik geleceği aramalı. Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenliğin, bağımsız bir Yahudi devletine verdiğimiz desteğin kuşkusuz olduğunu söylediği taahhüt, su götürmez bir gerçektir. Ancak iki devletli bir çözümün, İsrail'in geleceğini, egemen ve demokratik Filistin devletinin yanında, barış içinde yaşayan bir Yahudi demokratik devleti olarak sağlamanın en iyi yolu olduğuna inanmaya devam ediyorum. Bu andan itibaren bu hedeften çok uzaktayız, neredeyse hiçbir zaman ilerleme olasılığından vazgeçmemize izin vermiyoruz. Bir Etiyopya ve Yemen de dahil olmak üzere, şiddetli sivil çatışmalar, sıcak savaşan taraflar arasında savaşmak, kıtlığa, korkunç şiddete, sürekli tecavüzü bir savaş silahı olarak kullanmak da dahil olmak üzere sivillere yönelik insan hakları ihlallerine neden oluyor.

BARIŞ İÇİN BU ACIYA SON VERİN

Uluslararası toplumda çalışmaya devam edeceğiz. Barış için basın ve bu acıya bir son verin. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin açılış sözleri olan bir alıntıyı bazen unutuyoruz, ‘İnsanlık ailesinin tüm üyeleri, eşit ve devredilemez haklar ve dünyada özgürlüğün, adaletin ve barışın temelidir’ Birleşmiş Milletler'in kurucu değerleri, bireylerin haklarını sistemimizin merkezine yerleştirir. Ve vizyondaki bu netlik göz ardı edilmemeli veya yanlış yorumlanmamalıdır. ABD üzerimize düşeni yapacak, daha başarılı ve daha etkili olacak.

KADINLARIN HAKLARINI KORUMALIYIZ

Güvenlik Konseyi'ne ortak bir açıklama yapmak için bir araya gelen 100'den fazla ülke, Afganistan halkının ilerlemesini nasıl destekleyeceğimizin ana hatlarını çizen bir kararı kabul etti.. Evrensel insan haklarına saygı söz konusu olduğunda, hepimiz, ekonomik, politik ve sosyal olarak katkıda bulunmak ve hayallerinin peşinden gitmek için tüm yeteneklerini kullanarak kadınların ve kızların haklarını savunmalıyız. İster Shinjang'da, ister Kuzey Etiyopya'da, ister dünyanın herhangi bir yerinde olsun, ırksal, etnik ve dini azınlıkların hedef alınmasını ve baskı altına alınmasını kınıyoruz.

GELECEK İNSAN ONUNURU KUCAKLAYANLARIN

Gelecek, insan onurunu kucaklayanlara ait olacaktır. Gelecek, boğucuların değil, en azından halkının potansiyeline sahip olanların olacaktır. Gelecek, halkını demir bir elle boğmaya çalışanlara değil, halkına özgürce nefes alma yeteneği verenlere aittir.”

( MA)

Editör: Haber Merkezi