HABER MERKEZİ - Liderler Zirvesi öncesi toplanan AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarının çoğunluğu, Türkiye’ye yönelik yaptırım istedi. Toplantıda kabul edilen “İnsan Hakları Yaptırım Rejimi”nin de Türkiye’ye uyarı olduğu söylendi.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi, 10 Aralık Perşembe günü başlıyor. İki gün sürecek olan zirvede, masadaki en önemli gündem Türkiye’ye yönelik yaptırımların olması bekleniyor. AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarının zirve öncesi dün Brüksel’de yaptığı toplantıda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de giriştiği provokasyonlarla Yunanistan ve Kıbrıs ile gerginlik yaşaması masaya yatırıldı. 

Toplantı sonrası açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin tutumunda iyileşme yerine kötüleşme olduğuna dikkat çekti. Nihaiyi kararın liderler zirvesinde alınacağını belirten Borrell, Türkiye ile diyalog yolunun ise kapanmadığını söyledi. 

AB Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas da AB’nin Türkiye ile diyalogu sürdürmesi gerektiği görüşünde olduklarını ifade etti. Açıklamasının devamında özelikle Almanya’nın son haftalarda uzlaşı sağlanabilmesi için yoğun çalıştığını ancak sonuç alamadığını belirten Maas, nihai kararın Avrupa Konseyi'nde yapılacak oybirliğiyle alınmasını temenni ettiklerini kaydetti. 

YUNANİSTAN AMBARGODAN YANA

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bakanların Türkiye’nin pozitif mesajları kavramakta yetersiz kaldığına dair mutabık olduğunu aktararak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz’deki tutumunun bütün AB’yi hedef aldığını söyledi. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg da ülkesinin medya organlarına yaptığı açıklamada Türkiye’ye yönelik yaklaşımda köklü değişikler yapılması gerektiğini ifade etti.

Avrupa medyası, bakanların çoğu Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının alınmasından yana görüş belirttiğini yazdı. Yunanistan’ın talebi ise AB’nin Türkiye’ye ortak bir silah ambargosu kararı alması oldu. 

ALMANYA’NIN DENGE SİYASETİ 

AB’nin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerini "yasadışı" olarak nitelendirmesi, Türkiye’nin başta Fransa ve Avusturya olmak üzere birçok ülkeyle kriz ve gerginlikler yaşamasına rağmen, Almanya’nın dengeci siyaseti dikkat çekiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçtiğimiz hafta mecliste yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini sert sözlerle eleştirmişti. Ancak Dışişleri Bakanı Maas ve AB’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Josep Borrell’in diyaloga işaret etmesi, zirveye ilişkin ipuçlarını verdi. Türkiye’ye dönük somut kararlar alınsa bile, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile sıkı ilişkileri olan Macaristan, Polonya ve Bulgaristan’ın bunu veto etme ihtimali güçlü olduğu görülüyor.

İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE YAPTIRIM 

Zirve öncesi toplantıda AB’nin küresel çaptaki insan hakları ihlallerine yaptırım uygulanmasını öngören “İnsan Hakları Yaptırım Rejimi” de kabul edildi. Buna göre insan haklarına saygı göstermeyen, insan tacirliği yapan, işkence ve tecavüz gibi insanlık dışı suçlar işleyen devlet başkanları veya hükümet dışı isimlerin AB’ye girişleri engellenecek, banka hesapları ve mal varlıklarına el konulacak.

“İnsan Hakları Yaptırım Rejimi”nin kabul edilmesi kararının zirve öncesi alınmasının da Türkiye’ye dönük bir mesaj olarak yorumlanırken, Alman Dışişleri Bakanı Maas, “İnsan haklarına uymayanlar artık rahatlıkla AB’ye gelip alış-veriş yapmayacaklar” diye konuştu. 

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise “Bu kararın alınması Türkiye için de bir uyarıdır” dedi ve AKP iktidarının hukuk devletini hiçe sayan uygulamalardan vazgeçmesini istedi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi