HABER MERKEZİ - Afganistan’da kadınlar, Kadın İşleri Bakanlığı yerine “Dua, Rehberlik ve Namusun Teşviki ile Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı” tabelasının asılmasına karşı ve eğitim hakkı için eylem yaptı.

Afganistan’da Kadın İşleri Bakanlığı’nı kaldıran Taliban, yerine "Dua, Rehberlik ve Namusun Teşviki ile Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığını” kurarak kurumun tabelasını değiştirdi. Afganistanlı kadınlar bakanlık binası önünde bakanlık kararını ve eğitim sisteminden kadın ve kız çocuklarının uzaklaştırılmasını protesto etti. 

JINHA'da yer alan habere göre, önce Kadın Bakanlığı binası önünde bir araya gelen kadınlar, dövizler ve sloganlarla bakanlık isminin değiştirilmesi ve bakanlık çalışanı kadınların büyük kısmının binaya alınmamasını kınadı. Sık sık, “Kadınlara özgürlük”, “Demokrasi, özgürlük”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganı atan kadınlar, burada bir açıklama yaparak kadın haklarını savunacak bakanlığın tekrar faaliyet göstermesini talep ettiklerini duyurdu.

Sessiz protesto

Kadın Bakanlığı’nın ardından Eğitim Bakanlığı hizmet binasına geçen kadınlar, burada ağızlarına bantlar yapıştırarak sessiz protesto yaptı. Kadınlar, kız öğrencilerin okullarda giydikleri üniformalara atfen beyaz başörtüsü ile siyah elbise giydi ve ellerinde “Dersimi ve ödevimi alma”, “Dinin tanıdığı eğitim hakkını kadınlardan almayın”, “Eğitim kapısının kızlara kapatılması, onları karanlık bir cehalete hapsetmektir” yazılı dövizler taşıdı.

'Eğitim herkesin hakkı'

Eyleme katılan Farah Mustafavi, eğitim ve iş hakları için toplandıklarını kaydederek, "Yeni eğitim düzenlemesine göre, kızlar 6’ncı sınıfa kadar eğitim alabilecek ancak ötesine geçemeyecek. Ayrıca, kadınların çalışabileceği yerler kapatıldı. Eğitim almak kadınların şer-i ve medeni haklarıdır. Bu hakkı ne İslam ne de Allah bizden aldı" dedi.

Şekiba Temkin de, “Taliban, kadınların eğitimine engel oluyor. Bugün sesimizi yükseltmek için Eğitim Bakanlığı’nın önünde toplandık. Eğitim almak, kız ve erkeğe farz ise neden kızların okullara gitmesine izin verilmiyor?” diye konuştu.

Simagül Cemali de kadınların eğitim hakkının hiçbir şekilde engellenemeyeceğine dikkat çekerek uluslararası camiaya “Uluslararası toplumun bu konuyu takip etmesini istiyoruz. Afgan kadınlarının haklarının çiğnenmesine izin vermemeliler” sözleriyle seslendi. 

( Kaynak: http://jinnews36.xyz/TUM-HABERLER/content/view/172290

Editör: Haber Merkezi