ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-  Akıllı telefonlardaki konum bilgilerinin ABD’deki istihbarat örgütleriyle paylaşıldığı ortaya çıktı. Aracı kurumlardan satın alma yoluyla edinilen konum bilgileri izinsiz olarak kullanıldı. Konum bilgileri satın alınanlar arasında göçmenler ve Müslümanlar da yer alıyor.

New York Times gazetesi gizli kaynaklara dayandırarak yaptığı haberde, “İstihbarat analizcileri, akıllı telefonlardaki konumlandırma verilerini, ek bir yetkiye ihtiyaç duymadan Amerikalıların konum trafiğini takip ediyor” diye yazdı. Federal hükümete bağlı olarak faaliyet yürüten Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) analistlerinin satın alma yoluyla elde edilmiş veri tabanları üzerinde soruşturma yürüttükleri belirtildi.

MÜSLÜMANLARI TAKİP ETMİŞLER

New York Times, Müslümanların yoğun olarak kullandığı dini içerikli Muslim Pro uygulamasını kullananların konum verilerinin de “X-Mode” adlı bir komisyoncu tarafından ABD ordusuna satıldığını da yazdı. Geçtiğimiz Kasım ayında ortaya çıkan bu skandalın ardından Muslim Pro veri veri paylaşımını durduracağını açıklamış, Apple ve Google da izleme yazılımlarını sınırlandıracaklarını duyurmuştu.

VERİ SATIŞINA YASAL KILIF

ABD’de daha önce de İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ile Gümrük ve Sınır Koruma kurumlarının göçmenleri izlemek için telefonlardaki konum verilerini kullandığı ortaya çıkmıştı.

2018’de yürürlüğe giren yasaya göre ABD’de telefon şirketlerinden konum verilerinin alınabilmesi için mahkeme kararı çıkartılması gerekiyor. Ancak, hükümet organlarının bu verileri bir komisyoncudan satın alarak kullanmasının önünde herhangi bir engel bulunmuyor.

(Kaynak: Dokuz8HABER-Gazete Emek)

Editör: Haber Merkezi