HABER MERKEZİ - Almanya, 26 Eylül’de seçime gidiyor. Anketler SPD, Sol Parti ve Yeşiller gibi sol tandanslı partilerin federal çapta bir koalisyon kuracağına işaret ediyor. 

Dünya tarihinde önemli toplumsal dönüşümlere imza atmış bir ülke olan Almanya, 26 Eylül’de seçime gidiyor. Anket sonuçlarına göre, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) yüzde 26, Yeşiller yüzde 15 ve Sol Parti yüzde 6 dolaylarında bir oy alıyor. Sol bileşenlerden oluşacak muhtemel Almanya hükümetinin Türkiye gibi otoriter yönetimlere karşı daha eleştirel bir politika geliştireceği düşünülüyor. 

60 MİLYON SEÇMEN

Bu topraklarda bir taraftan Martin Luther kiliseye karşı kıyam etti. Diğer taraftan Hegel, Kant yetişti, “idealist felsefeyi” teorize etti. Yine Friedrich Nietzsche, nihilizmin tohumunu ekti. Hitler ve hempası faşizmi inşa etmeye çalıştı. Milyonlarca kişinin ölümüne sebebiyet verdi. Bu topraklarda Karl Marxlar, Friedrich Engelsler, Bertolt Brechtler, Karl Liebknechtler yetişti, dünyaya “bilimsel sosyalizmi” ve devrim kültürünü hediye etti. İdeolojik anlamda heterodoks bir miras taşıyan Almanya’da seçimler de oldukça “hararetli” ve renkli geçeceğe benziyor. 60 milyonluk bir seçmen kitlesi (tabii katılım oranının ne kadar olacağı belli değil) sandığa gidecek ve yeni dönemin “politik aktörünü” belirleyecek. 

SOL KOALİSYON GELEBİLİR

Seçimin son virajında artık siyasi partiler, taraftarlarına son seçim taktiklerini veriyor. Temelde Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Yeşiller, Sol Parti, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Almanya için Alternatif (AfD) gibi partiler “arenaya” çıkacak. Seçim öncesi yapılan anketler, farklı ve ümit verici bir panorama çiziyor. Wahlrecht.de adlı sitede muhtelif anket şirketlerinin yaptığı araştırmalara yer veriliyor. Örneğin INSA (Institut für neue soziale Antworten) tarafından yapılan 20 Eylül 2021 tarihli bir araştırmaya göre, SPD yüzde 25, CDU yüzde 22, Yeşiller yüzde 15, FDP yüzde 12, AfD yüzde 11 ve Sol Parti yüzde 6,5 oy alıyor. Bu anket sonucunun gerçeğe oldukça yakın olduğu düşünülüyor. Eğer böyle bir netice alınırsa, federal çapta SPD, Yeşiller ve Sol Parti’den müteşekkil bir “sol koalisyon” kurulabilir. 

OLAF SCHOLZ SAĞA DAHA YAKIN 

2017 seçimlerinde yüzde 20,5 oy alan SPD’nin oy oranında yukarıda da gördüğümüz gibi yüzde 5’lik bir artış öngörülüyor. Partinin başbakan adayı ise Olaf Scholz. Bir dönem Hamburg eyaletinde başbakanlık ve Hamburg belediye başkanlığı yapan Scholz, 2018’ten itibaren ise maliye bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Son dönem hakkında kara para akladığı iddiaları gündeme geldi. Scholz’un özellikle SPD’nin “sağ kanadını” temsil ettiği düşünülüyor. Bu açıdan muhtemel “şansölyeliği” süresince sol tandanslı bir programa sadık kalacağı konusunda şüpheler var. Türkiye ile ilişkiler konusunda ise hassas bir tutum takınıyor. Hukuk devleti, demokrasi ve uluslararası hukuk ilkelerine vurgu yapıyor, Türkiye hükümetine bu ilkelere bağlılık konusunda çağrıda bulunuyor. 

YEŞİLLERDE YÜKSELİŞ OLABİLİR

Almanya’da öne çıkan sol partilerden biri de Yeşiller. INSA’nın yaptığı ankete göre oylarında yüzde 6’lık bir artış gözleniyor. Lakin parti lideri Annalena Baerbock’un henüz yeterli bir siyasî yetkinliğe sahip olmadığı ve kitleler tarafından başbakanlığa uygun görülmediği görüşü var. Partinin özellikle Rusya ve Türkiye gibi otoriter devletlere karşı tutarlı bir tavrı söz konusu. Nitekim parti kurmayları, Moskova ve Ankara rejimlerinin koyduğu kurallara göre şekillenen bir yaşam tarzının asla kabul edilmeyeceğini tekrar tekrar dile getiriyor. Hatta bu yüzden seçim kampanyasında Rusya ve Türkiye’nin Yeşiller aleyhinde bir manipülasyona giriştiği, Annalena Baerbock’a karşı sanal bir “tasallut” organize ettiği düşünülüyor. 

SOL PARTİ OY KAYBEDİYOR

Seçim sürecinde gözlerin üzerinde olduğu sol karakterli partilerden biri de Die Linke yani Sol Parti. Almanya’da yaşayan Alevi ve Kürtlerin ekseriyette bu partiye oy vereceği tahmin ediliyor. Anketler esas alındığında oylarında yüzde 3’lük bir düşüş olduğu gözleniyor. Bu seçimde yüzde 6-7 oy alacağı düşünülüyor. Parti, seçim programında Erdoğan rejimine karşı radikal bir tutum takınıyor. Mevcut programda Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan gibi antidemokratik devletlere silah satışının durdurulması, tutuklanan HDP yöneticileri ve belediye başkanlarının mutlak suretle serbest bırakılması gerektiği belirtiliyor. 

ERDOĞAN’A KARŞI TEMKİNLİ BİR HÜKÜMET

Anket sonuçlarına bakıldığında sol eğilimli partilerde genel anlamda bir yükseliş olduğu kaçınılmaz. Akılcı göç politikası, iklim hassasiyeti, NATO’ya yönelik tavır, Covid-19 süreci, otoriter rejimlere karşıtlık oyları arttıran temel “saikler” olarak dile getiriliyor. Hülasa, 26 Eylül’den itibaren Almanya için farklı bir sayfa açılabilir. Yeni dönemde Erdoğan rejimine karşı radikal adımların atılacağı ise şu an için “muğlak”. Lakin silah satışı ve hukukun üstünlüğü gibi konularda Alman hükümetinin daha temkinli olacağı muhtemeldir. 

MA / İsmet Konak  http://mezopotamyaajansi35.com/tum-haberler/content/view/147345

Editör: Haber Merkezi