HABER MERKEZİ- Arjantin halkı, Ulusal Kongre'de görüşülen ve kısa süre içinde onaylanması beklenen IMF anlaşmasının halka yoksulluktan başka bir şey getirmeyeceğini belirterek, sokaklara çıktı.

Arjantin halkı hükümetin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 44.5 milyar dolarlık borç ödeme anlaşmasına itiraz etmek için sokaklara çıktı.Anlaşmanın Ulusal Kongre'de görüşüldüğü esnada Kongre binası önünde toplanan binlerce yurttaş, "IMF dışarı" ve "IMF anlaşmasına hayır" sloganları attı. Bunun bir "kolonizasyon" anlaşması olduğunu, açlık ve yoksulluktan başka bir şey getirmeyeceğini belirten halk, Kongre binası önünde eylem yaptı.Halk, kendilerine saldıran polisle de çatıştı. Polis şiddetine karşı çöp konteynırlarıyla barikat kuran halk, Kongre binasını da taşladı.

Arjantin'de günlerdir süren eylemlere rağmen hükümet yaşanan ekonomik krizin bu anlaşmayla çözüleceğini iddia ediyor.

Devlet Başkanı Alberto Fernandez, 28 Ocak'ta hükümetinin IMF ile borç ödeme konusunda prensipte bir anlaşmaya vardığını duyurmuş, anlaşmanın Kongre'nin de onayından geçeceğini açıklamıştı.

Arjantin, eski Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin liderliğinde IMF tarihinin açtığı en yüksek krediyi içeren 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasını 2018'de imzalamış ve bu kapsamda fondan 44 milyar dolar kaynak kullanmıştı. (MA )

Editör: Haber Merkezi