DÜNYA-Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Türkiye’de İnsan Haklarının Durumu” başlıklı karar, büyük oy çoğunluğuyla kabul edildi. Darbe girişiminin kınandığı kararda, OHAL’in orantısız ve yasal olmayan önlemlerle “meşru ve barışçıl muhalefeti daha da bastırmak, medya ve sivil toplumun ifade özgürlüğü hakkını engellemek için kullanıldığı” dile getirildi. On binlerce kişiye yönelik “keyfi tutuklama, hukuki ve idari taciz” kınandı.



Avrupa Parlamentosu’nda (AP) oyçokluğu ile kabul edilen “Türkiye’de İnsan Haklarının Durumu” başlıklı kararda, darbe girişimi ile OHAL’in “meşru muhalefeti, ifade ve basın özgürlüğünü daha da bastırmak amacıyla kullanıldığı” dile getirildi. Türkiye’de temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığındaki “kötüleşmeden ciddi kaygı” ifade edildi. AP’deki oturumda ayrıca TSK ve ÖSO’nun Afrin’e düzenlediği “Zeytin Dalı Harekâtı”nın “insani sonuçları konusunda ciddi kaygı duyulduğu” belirtilerek, “orantısız eylemlerin devamına karşı” uyarıda bulunuldu.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre 15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha kınayan kararda, başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimin, “meşru ve barışçıl muhalefeti daha da bastırmak, orantısız ve yasal olmayan eylemlerle, önlemlerle medya ve sivil toplumun barışçıl biçimde ifade özgürlüğü hakkını kullanmasını engellemek amacıyla kullanıldığı” dile getirildi. Kararda, OHAL uygulaması sonucunda Türkiye’de temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığındaki “kötüleşme” için “çok kaygı verici” ifadeleri kullanıldı. Kararda, “On binlerce kişiye yönelik keyfi tutuklama ve hukuki ve idari taciz” kınanarak, bu kişilerin “derhal serbest bırakılması” istendi. Masumiyet karinesi konusunda AİHM içtihadına uyulması ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun “bağımsız” çalışmasının sağlanması da talep edildi. Terörün Türkiye için “tehdit” oluşturduğu kabul edilirken “geniş kapsamlı” terörle mücadele yasalarının “ifade özgürlüğü haklarını kullanan vatandaşlar ve medyayı cezalandırmak için kullanılmaması” istendi. Afrin’e yönelik harekâta karşı çıkan gazeteci, aktivist, doktor ve sıradan vatandaşların tutuklanması kınandı.

Afrin ‘uyarısı’ eklendi

AP’deki oturumda Sosyal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar tarafından Afrin’e yönelik harekât hakkında verilen değişiklik önergesi de oyçokluğuyla kabul gördü. Önergede, AP’nin “Bölgedeki askeri müdahalenin insani sonuçları konusunda ciddi kaygı duyduğu” ve ‘orantısız eylemlerin devamına karşı uyardığı’ dile getirildi. PKK’ye silah bırakma çağrısı yapılırken “Kürt sorununa adilane çözüm için Ankara ile PKK’nin müzakere masasına dönmeleri” de istendi.

Piri: Rakamlar şoke edici

BBC Türkçe’de yer alan habere göre de AP Türkiye Raportörü Kati Piri, karar metnini değerlendirirken “Rakamlar şoke edici. 100 binden fazla kişi işten çıkarıldı. 50 binden fazla kişi hapse atıldı. Bu rakamlar tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık” dedi. “Türkiye’de şu anda eşi görülmemiş bir şekilde demokratik muhalefetin sesinin kesilmeye çalışıldığını” ifade eden Piri, “OHAL uygulaması şu anda karşı sesleri susturmak için kullanılıyor. Bu, ulusal güvenliği korumanın çok ötesine geçti” dedi.

DIŞİŞLERİ: KARAR YOK HÜKMÜNDE

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun kararına “Salt eleştiri amacıyla muhtelif kaynaklardan toplanan dayanaksız iddiaların art arda sıralandığı bir yamalı bohçadan ibarettir” tepkisi gösterdi.

Bakanlık, açıklamasında kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu belirterek OHAL’İ savundu. Açıklamada, “Devletimizin varlığına ve milletimizin demokratik yaşam hakkına yönelik tehditlerin tamamen bertaraf edilmesi için gereken OHAL gibi etkin tedbirleri almak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ödevi ve en doğal hakkıdır” denildi. AP için “anlama kapasitesinden yoksun” nitelemesi yapılan açıklamada, “AP’nin böyle bir karar alması esasen şaşırtıcı değildir ve ülkemizin, inandırıcılığını çoktan yitirmiş olan AP’yi artık kâle alamamaktaki haklılığının açık göstergesidir” denildi.

kaynak:Cumhuriyer...
Editör: Haber Merkezi