ANKARA - BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Marta Hurtado, Kolombiya'da vergi reformunu protesto edenlere yönelik polis şiddeti sonucunda yaşanan ölümlerden endişeli olduklarını ve süreci araştırdıklarını açıkladı. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Kolombiya’da vergi reformuna karşı sokağa çıkanların maruz kaldığı polis şiddeti ve yaşanan ölümlere dair açıklama yaptı.BM, yaralıların tam sayısını doğrulama ve ölümlerin nasıl gerçekleşmiş olabileceğini belirlemeye çalıştıkları nı duyurdu.

BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Marta Hurtado, yaptığı açıklamada "Yaralılar da dahil olmak üzere polisin eylemcileri yerlerde sürüdüğünün videolarını gördük. Polisin aşırı güç kullandığına dair tanıklarımız var. Polisin gerçek mühimmat kullanarak göstericilere ateş açtığının ve göstericileri darp ettiğinin videoları mevcut" dedi.

BM olarak “yaşananlardan endişeli olduklarını ve katliam olarak gördüklerini” ifade eden Hurtado, protestolar başladığından beri 1’i polis olmak üzere 14 kişinin öldürüldüğüne dair ellerine bilgi ulaştığını paylaştı. Ancak Kolombiya basını ve yerel kaynaklara göre hayatını kaybedenlerin sayısı çok daha yüksek.

Hurtado, "Askerlerin yanı sıra polis memurlarının protesto için görevlendirildiği son derece gergin durum göz önüne alındığında her iki tarafı da sükunete davet ediyoruz. Devlet yetkililerine yaşam hakkı ve güvenlik de dahil olmak üzere insan haklarını koruma sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Hükümetin görevi barışçıl toplanma özgürlüğü hakkının kullanılmasını kolaylaştırmaktır" dedi. 

HÜKÜMETTEN İSTİFA

Kolombiya Hükümeti’nden BM’nin bu açıklaması ilişkin herhangi bir yanıt gelmedi. Savunma Bakanı Diego Molano’nun yasadışı silahlı grupların şiddete neden olmak için protestolara sızdığını önü sürdüğü ülkede Ekonomi Bakanı Alberto Carrasquilla da görevinden istifa etti.

Ölümlerin baş sorumluları arasında gösterilen Kolombiya Ulusal Polis Teşkilatı Başkanı General Jorge Luis Varga, polis şiddetine dair soruşturma yürüttüklerini öne sürdü.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Ülkede vergi reformu tasarısına yönelik grev ve protestolar 28 Nisan'dan beri devam ediyor. Kolombiyalılar, 2 Mayıs'ta tasarının Kongre tarafından dikkate alınmayacağı yönündeki açıklamasına rağmen protestolarını sürdürüyorlar.

Uluslararası hukuka göre, gücün yalnızca kesinlikle gerekli olması halinde ve ortaya çıkan tehditle orantılı olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan BM İnsan Hakları Ofisi, kolluk kuvvetlerinin ateşli silahları yalnızca yakın bir ölüm veya ciddi yaralanma tehdidine karşı son çare olarak kullanmaları gerektiğinin altını çizildi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi