HABER MERKEZİ - Batı Afrika ülkeleri iklim değişikliğine önümüzdeki 10 yıl içerisinde karşı koymak için bölgesel bir strateji üzerinde anlaştı.

Batı Afrika Devletler Topluluğu’na (CEDEAO) üye ülkeler, Avrupa Birliği (AB) ile anlaşarak, iklim değişikliğinin zorluklarını karşılamak için önümüzdeki 10 yıl içinde 294 milyar dolar (278 milyar euro) harcamayı planladılar.

Ormanlar ve toprakların yok olmasına karşı geliştirilen bu strateji ile küresel ısınmaya karşı mücadeleye yardımcı olmak, yeni yaşam tarzlarının benimsenmesi için farkındalık yaratmak hedefleniyor.

Paris İklim Antlaşması ile uyum

Strateji ile ayrıca 2015 Paris İklim Anlaşması ile uyumlu bir bölgesel politikanın hedeflendiği belirtiliyor.

Paris Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme kıyasla +2 °C artış ile sınırlı tutmayı ve hatta +1,5 °C ile sınırlandırmayı amaç ediniyor.

2019 yılı raporu

2019 yıllık iklim raporuna göre, kıyıların bozulması ve erozyon, özellikle Batı Afrika'da büyük zorluklar olarak öne çıkıyor. Benin, Fildişi Sahili, Senegal ve Togo kıyılarının yaklaşık yüzde 56'sı, giderek artması beklenen erozyondan etkileniyor. Rapora göre, deniz seviyesinin yükselmesi baskın neden değil, ancak çevresel değişimin olumsuz sonuçlarını şiddetlendirecek diğer faktörlerle birleşmesi bekleniyor.

BM uyarısı 

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), iklim değişikliğinin etkisinin hasat ve gıda güvenliğini de tehdit edeceği uyarısında bulunuyor. ( JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi