ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ - Korona virüsü ve mutasyonları tüm dünyada yeni vakalara ve ölümlere yol açmaya devam ederken, Çin'de virüsün çıkış noktası olarak bilinen Wuhan'da hayat hemen hemen normale döndü. Uluslararası basına kentten yansıyan yılbaşı partisi görüntüleri Batı'nın şaşkınlık ve tepkiyle karşılanırken, Global Times gazetesinden yanıt geldi.

Zhang Hui ve Wan Lin imzalı 'Wuhan'da toplanmalar, kutlamalar devam edecek; Batı buna alışsa iyi olur' başlıklı yazıda, Covid-19'un en sert vurduğu şehir olarak nitelendirilen Wuhan'da 2021'de yeni yıl kutlamaları, spor etkinlikleri ve canlı konser gibi etkinliklerin yapılmaya devam edileceği vurgulandı. 'Batı toplumunun bu sahneleri görmeye alışmasını gerektiği' belirtilen yazıya göre, Wuhan halkı Batılılara 'bu kalabalıklara önyargı ve düşmanca saldırmaktansa Çin'in deneyimlerinden faydalanma çağrısı' yaptı.

Yazıda İngiltere'de yayın yapan Telegraph gazetesi yazarı Allison Pearson'ın Wuhan'daki kutlamaların fotoğrafını paylaştığı ve "Aşı olmadan Wuhan bunu nasıl başardı?" yazdığı, hatta kutlamaların birer sahte gösteri olabileceğini öne sürdüğü tweet'i örnek verildi.

Ancak bunun ters teptiği ve sosyal medya kullanıcılarının asıl İngiliz hükümetini yeterince sorumluluk almadığı için eleştirdiği vurgulanan yazıda bu görüşü dile getiren bazı tweet'lere de yer verildi: "İşleyen bir Test, Takip, İzolasyon sistemleri var ve maske takıyorlar. İstendiği zaman evde kaldılar ve hızlı hareket ettiler. Bizim ise virüsle mücadelede tek amacı dostlarını zengin etmek olan yetersiz bir hükümetimiz var."

Yazıda Pearson'ın temmuzda maske takmayı reddettiği, kasımda ise karantinaların sona erdirilmesi çağrısı yaptığı da hatırlatıldı. Yazıya göre Global Times'ın ulaştığı bazı Wuhan sakinleri, Batı'nın yaptığı alaycı yorumları 'kedinin uzanamadığı ciğere murdar demesi' olarak yorumladı.

Wuhan Üniversitesi'nden Yang Zhanqiu'ya göre son yerli hastanın da taburcu olmasıyla Nisan 2019'da virüsten kurtulan Wuhan'da bu tür kutlamalar yapılması normal.

Yazının sonunda ise Ağustos 2020'de Wuhan'daki büyük bir havuz partisine binlerce insanın katılmasının Batı ülkelerindeki birçok insanı şoke ettiği ve Vuhan'ın virüsten nasıl bu kadar çabuk kurtulduğuna inanamadıkları yazıldı. (Gazete Duvar-Sputnik)

Editör: Haber Merkezi