ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Dünya basınının gündeminde, salgını yönetme konusunda eleştirilerin odağında olan ABD Başkanı Donald Trump’ın “Virüs Wuhan laboratuvarlarında üretildi” söylemleri ve gerilimi tırmandırması yer aldı.


Dünyayı tehdit altına alana koronavirüs (Kovid-19) gündemi, basınında temel gündemi. Dünya basınında bugün, Middle East Eye, ABD’deki Arap kökenli yurttaşların, Kovid-19 sürecine nasıl yanıt verdiklerini araştırma haberinde, Michigan eyaletindeki “Arap-Amerikalıların” virüs hakkında bilgi verici broşürleri Arapça ve İngilizce hazırlayarak, virüse karşı mücadeleye aktif katkı yapmak için çabaladığına yer verildi.


Tunus turizmine odaklanan MEE, 1,4 milyar dolarlık kar kaybı yaşandığı, seyahat ve ulaşım sektörüne bağlı çalışan 400 binden fazla işletmenin tamamen kapanma tehlikesi altında bulunduğunu yazdı.


Katar’ın, Nepalli göçmen işçileri sınır dışı etmek için koronavirüsü bahane ettiğine dair Af Örgütü’nün iddialarına yer veren MEE haberinde, “Uluslararası Af Örgütü yüzlerce diğer göçmen işçiyle birlikte 20 Nepalli işçinin Katar polisince Kovid-19 testi yapılmak üzere gözaltına alındığını ve birkaç gün kötü koşullarda tutulan göçmen işçilerin Nepal’e sınır dışı edildiklerini açıkladı” denildi.


ABD-ÇİN GERİLİMİ TIRMANIYOR


Financial Times, Amerikalı yetkililerin Wuhan’da hastalığın ilk vakalarına dair verileri paylaşmaları konusunda Çin’e baskı yapmaya başlamasıyla, ABD-Çin geriliminin tırmandığını yazdı. Ayrıca FT, Euro bölgesinde hükümet borçları biriktikçe, ekonomik sorunların arttığına dikkat çekti.


The Guardian, Fransa’nın klinik deneylere başlamasını duyururken, İngiliz hükümetini “hiçbir çıkış planı bulunmadığı” yönünde eleştirdi.


TRUMP GERİLİMİ ARTTIRIYOR


CNN, “ABD istihbarat ve ulusal güvenlik yetkilileri koronavirüsün ilk olarak hayvan pazarında değil, bir laboratuvarda ortaya çıkmış olabileceği ihtimali konusunda ABD hükümetini bilgilendirdi” haberini servis etti. ABD’de salgının hızla yayılmasında Trump yönetiminin suçlanması ardından, Trump’ın ve Kongre’deki destekçilerinin “virüs Çin’de üretildi” söylemini hızlandırdığı yönündeki haberler ABD basınında geniş yer aldı.


ÇİN: KANIT YOK


Öte yandan Reuters, Çin’den virüsün laboratuvar üretimi olup olmadığına dair gelen yeni bir açıklamaya yer verdi. Haberde, virüsün laboratuvar üretimi olduğu yönündeki bir soruya, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian’ın, bu yönde herhangi bir kanıt bulamadığı ifadelerine yer verdi.


TRUMP ELEŞTİRİLİYOR


The New York Times, “Kısıtlamalar ve felç edici yetersizlikler: ABD test sistemi ne yazık ki yeterli değil” haberinde, defolu testlerin ve yetersiz tıbbi tedarik konularına işaret etti. NYT, ABD’li uzmanlara göre yeniden açılma planının önündeki en büyük engelin testler olduğunu yazdı. Haberde, şunlar kaydedildi: “Trump yeniden açılmayı zorlarken uzmanlar yetersiz sayıdaki testler konusunda şikayetçi. Başkan Trump’ın danışman komitesindeki yetkililer de test sistemi konusunda endişelerini dile getirdiler ve ekonominin yeniden açılmasından önce daha fazla test gerektiğini söylediler.”


AB İTALYA’YADAN ÖZÜR DİLEDİ


İtalyan La Stampa, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in, Avrupa Parlamento’sunda İtalya’dan özür dilemesi ve “birbirimizi korumak gerektiğini çok genç anladık” ifadelerini öne çıkardı.


Leyen’in Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşma, Alman basınında da yer aldı. Die Zeit,  Leyen’in “Gerçek Avrupa, en ihtiyaç duyduğu anda diğeri için orda olan Avrupa ayakta. Bu süre zarfında ülkeler tıbbi personel ve ekipman konusunda birbirlerini desteklediler. Bu, bir Avrupalı olarak beni gururlandırıyor” sözlerine yer verdi.


FRANSA’DA YENİ YARDIM PAKETİ


Le Monde, Fransa’ya dair “Hastanede tedavi görenlerin sayısında düşme var” başlıklı haberinde, hastanelerde taburcu olma işleminin arttığını yazdı. Ayrıca Fransız hükümetinin acil durum planı kapsamında yeni yardım paketi duyurduğunu yazan Le Monde, kapanma tedbirlerinin uzatılmasından sonra devreye konulan yeni ekonomik yardım paketinin 110 milyar euro olduğunu açıkladı.


Çeviri: Mezopotamya Ajansı
Editör: Haber Merkezi