ANKARA - İran'da siyasi tutsaklar ve gazetecilerin tutulduğu Evin Cezaevi’nde dün akşam saatlerinde çıkan yangında 8 kişinin yaralandığı belirtildi.  

JINNEWS'in haberine göre; İran’ın Tahran kentinde bulunan ve siyasi tutsakların kaldığı Evin Cezaevi’nde akşam saatlerinde yangın çıktı. Dijital medya hesaplarında paylaşımlar yapan İranlı gazeteciler, yangının süren protestolarla bağlantılı olduğuna dikkat çekerek özellikle rejimin siyasi tutsaklardan “kurtulmak” için hapishaneyi yaktığını iddia etti.

İran devlet kanalına konuşan yetkililerden biri, çıkan yangının ve cezaevindeki durumun kontrol altında olduğunu söylerken, halkın dijital hesaplarından paylaştığı fotoğraf ve video görüntüleri yangının aksine devam ettiğini gösteriyordu.

Paylaşılan videoların bazılarında silah ve patlama sesleri duyulurken, bazılarında ise cezaevine doğru giden halkın rejim karşıtı attığı “Diktatöre ölüm” sloganı duyuldu.

Cezaevinde çıkan yangının Jîna Emînî’nin “ahlak polisi” tarafından katledildikten sonra başlayan eylemlerle bağlantısı netleşmezken, İranlı gazeteci ve aktivistler, “yangının protestolara destek amaçlı çıkartıldığını veya hükümetin siyasi tutsaklardan kurtulmak için cezaevini yaktığı” iddialarında bulundu.

Protestolarda tutuklananlar Evin Cezaevi'nde 

Fakat cezaevi önüne giden baskıcı rejim karşıtı halkın attığı sloganlar, Jîna eylemleri ile ilişkili olabileceği gerçeğini gösterdi, diğer yandan ise eylemlerde son dört hafta içinde tutuklanan tüm göstericilerin Evin Cezaevi’nde tutulması da rejimin bir komplosu olduğu iddialarını güçlendiriyor.  

8 kişi yaralandı

Devlet medyası, yangın için "suç unsurlarını" suçlayan ve hedef gösteren bir yetkiliden alıntı yaparak, Jîna eylemleri ile yangının bir bağlantısı olmadığını öne sürdü. Devlet kontrolündeki IRNA Haber ajansı, sekiz kişinin yaralandığını söyledi.

Tahran valisi de cezaevinin içinden yaptığı açıklamada, devlet televizyonuna cezaevinin küçük suçluların bulunduğu bir kanadında isyan çıktığını ve durumun artık tamamen sakinleştiğini iddia etti. 

Cezaevinde işkence görüntülenmişti

Evin Cezaevi uzun zamandır batılı insan hakları grupları tarafından tutsaklara yapılan muamele nedeniyle eleştiriliyordu. İnsan Hakları İzleme Örgütü, hapishanedeki yetkililerin işkence ve süresiz hapis cezası tehdidinde bulunduğunu, ayrıca uzun sorgulamalar yapıldığını ve hasta tutsaklar için tıbbi tedavi vermediğini söylemişti.

Öyle ki kendilerine Edalat-e Ali (Ali'nin Adaleti) adını veren bir grup bilgisayar korsanı, geçen yıl ağustos ayında Evin Cezaevi’nden sızdırılmış güvenlik kamerası görüntülerinin gardiyanların mahkûmlara işkence uygulandığı ve kötü davrandığını gösteren videolar yayınladı. 

Editör: Haber Merkezi