ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Fitch, cuma gecesi Türkiye'nin yabancı para cinsinden notunu kırdı. Fitch, kasımda yapacağı değerlendirmeyi S-400 teslimatı ve Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla öne çekti.








ARTI GERÇEK'in haberine göre; Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, geçtiğimiz cuma gecesi Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu düşürdü. Kuruluşun değerlendirmeyi Kasım 2019’da yapması bekleniyordu. Erken yapılan değerlendirme için açıklama yapan Fitch, “Ülkedeki gelişmeler, takvimden sapmaları gerektirdi” dedi.

Türkiye ekonomisindeki dalgalı seyir, yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarını harekete geçirdi. Kısa bir süre önce Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu düşürürken, şimdi de Fitch not indirimi yaptı. Fitch, Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BB’den BB- ‘ye düşürdü, görünümü negatifte bıraktı.

İLGİLİ HABER



Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü



Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasının, Türkiye'ye yabancı sermaye girişini tehlikeye soktuğunu açıkladı.





Olağan takviminde Türkiye değerlendirmesini 1 Kasım 2019’da yapması beklenen Fitch, yaptığı yazılı açıklamada “Ülkedeki gelişmeler, takvimden sapmaları gerektirdi” ifadelerini kullandı. Kuruluş, not indirimindeki kararını şu nedenlere dayandırdı:

ÇETİNKAYA'NIN GÖREVDEN ALINMASI KARARI TETİKLEDİ

* Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınması, Fitch’in, ekonominin yeniden dengeye gelmesi süreciyle tutarlı olduğunu düşündüğü trend altı büyüme ve deflasyona, otoritelerin tolerans gösterebileceği konusundaki şüpheleri artırıyor. Söz konusu karar ayrıca, kurumsal bağımsızlıkta, ekonomi politikasındaki tutarlılıkta ve hesap verilebilirlikte oluşan bozulmayı işaret ediyor.

* Uzayan seçim döngüsünün haziranda sona ermesi, ekonomik düzenleme için siyasi zemini hazırlamıştı. Ancak Merkez Bankası Başkanı’nın bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alınması, hâlihazırda zayıf olan yerel güvene zarar veriyor. Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek seviyedeki dış finansman için gerekli yabancı sermaye akışını tehlikeye sokuyor ve ekonomik sonuçları kötüleştiriyor. Karar, yapısal reformlar ve özel sektör finansman yönetimi beklentileri üzerindeki belirsizlikleri artırıyor.

* Kuvvetler ayrılığının sarsıldığı, yetkinin başkanlıkta toplandığı bir ortamda, daha az tahmin edilebilir kararlar alınıyor.

* Rusya’dan alınan S-400 füzeleri parçalarının Türkiye’ye intikaliyle daha da tetiklenen ABD yaptırımları riski devam ediyor.

* Faiz oranları ve enflasyon ilişkisi hakkında görüşlerini sık sık dile getiren Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı’nın hükümetin faizle ilgili talimatlarını yerine getirmediğini söyledi.

* Büyüme ve enflasyon tercihi arasındaki bir değiş tokuş, faiz oranlarında piyasa beklentilerinin ötesinde bir düşüşe, bu da para biriminde değer kaybı riskine, kurumsal ve bankacılık bilançolarındaki stresin artmasına ve istikrardaki azalışa yol açıyor."

Fitch'in Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınması akabinde kurumsal yapıda bozulma ve kredibilitenin zedelenmesine dikkat çekmesi, akabinde S-400’lerin teslimatının başlaması ile sarsıntı yaşayan piyasaların bu gelişmelere nasıl tepki vereceği merak konusu...

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ YÜKSELİYOR

Cuma günü S-400’lerin ilk safha parçalarının teslimatının başlaması ve haftasonu da devam etmesi sonrasında Türkiye’nin risk primi ölçen CDS fiyatları bir kez daha kritik 400 baz puan seviyesini aşarak 403 puana yerleşti. Euro-tahvil fiyatlaır ise üç haftalık dibe geriledi.

Fitch kararının bono ve tahvilde yeni bir satış dalgası tetiklemesinin pek olası olmadığı belirtiliyor. Ancak, dış desteğin giderek azaldığı da kesin. Ek olarak not indirimi yurtdışı bono-tahvil ihraçlarında ödenecek faizi de yükseltebilir.

Fitch analisti Douglas Winslow’un açıklamasına göre, politik belirsizliğin artması, siyasi gücün Saray’da konsolide olması ve fren-denge mekanizmalarının aşınması ile eşzamanlı gerçekleşiyor...

S-400 alımının ABD tarafından yeni yaptırımların açıklanmasına neden olacağını da ifade eden Fitch raporunda, bu yaptırımların ekonomiye etkisinin mütevazi kalması, fakat piyasa moralini çok olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi