ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: IMF’nin dünya ekonomisine ilişkin yayınladığı raporda, "Büyük dış finansman ihtiyaçları ve nispeten düşük rezervler Türkiye'yi şoklara karşı savunmasız bırakıyor" kaydedildi.


MA'nın haberine göre; Uluslararası Para Fonu (IMF), dünyanın en büyük 29 ekonomisi ve Euro Bölgesi'nin cari işlemler, reel döviz kurları, sermaye akışı ile uluslararası rezervlere dair hazırladığı "Küresel Dengesizlikler ve Covid-19 Krizi" raporunu yayınladı. Raporda, ekonomilerin dış pozisyonlarına ilişkin görünümün oldukça belirsiz olmaya devam ettiği ve krizde ikinci dalganın gelişmekte olan ekonomiler için cari işlem açıklarını yönetme kapsamını kısıtlayabileceğini, emtia ihracatçılarının cari işlemler dengesini daha da düşürebileceğini ve küresel ticaretteki azalışı daha da derinleştirebileceğinin altı çizildi.


Raporda, ayrıca “Covid-19 pandemisi küresel ticarette sert düşüşe, emtia fiyatlarının azalmasına ve daha sıkı dış finansman koşullarına neden oldu" denildi.


DIŞ KRİZ RİSKİ ARTABİLİR


Dış pozisyonlara ilişkin görünümün önemli risklerle ve oldukça belirsiz olmaya devam ettiği vurgusuna yer verilen raporda, “Risk duyarlılığının daha da kötüleşmesi; büyük cari işlem açıkları, yüksek döviz borcu ve sınırlı uluslararası rezervler gibi daha önceden de kırılganlıkları olan ülkeler için dış kriz riskini daha da artırabilir. Krizde ikinci dalga; küresel finansal koşullarda yeniden sıkılaşmayla gelişmekte olan ekonomiler için cari işlem açıklarını yönetme kapsamını kısıtlayabilir, emtia ihracatçılarının cari işlemler dengesini daha da düşürebilir ve küresel ticaretteki azalışı daha da derinleştirebilir” ifadeler yer aldı.


REFORM İHTİYACI…


Kısa vadede politika çabalarının ekonomik toparlanma ve rahatlamayı desteklemeye devam etmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, orta vadede ekonomik ve politik bozulmaların sürebileceği ya da daha da kötüleşebileceği, bunun da reform ihtiyacına işaret edeceği kaydedildi.


TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ


Türkiye ekonomisine ilişkin yapılan değerlendirmede ise, "Büyük dış finansman ihtiyaçları ve nispeten düşük rezervler Türkiye'yi şoklara karşı savunmasız bırakıyor" diye belirtildi.
Editör: Haber Merkezi