HABER MERKEZİ - İran ve Rojhilat’ta rejimin tehditlerini dinlemeyen halk, kadın ve gençlerin öncülüğünde devrime ilerliyor. Nesrîn Qadrî isimli kadının da katledildiği ülkede, şuana kadar 304 kişi yaşamını yitirdi. 

MA'nın haberine göre; İran ve Rojhilat’ta, Jîna Emînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto eylemleri 52’nci gününe girdi. Dün ülkenin birçok kentinde esnaf kepenkleri açmadı. Seqiz, Sine ve Meriwan başta olmak üzere birçok kentte, kadın ve gençlerin öncülüğünde akşam geç saatlere dek protesto gösterileri devam etti. Gençler, yollarda barikatlar kurarak ateş yaktı.

Sine kentinde, Muimin Zend Kerimî mezarı başında anıldı ve rejime karşı sloganlar atıldı. Meriwan kentinde de, öğrenciler ders bitimi sonrası sloganlar eşliğinde yürüyüş başlattı.

BİR KADIN DAHA KATLEDİLDİ

İran rejim güçleri ise, Tahran’da Meriwan nüfusuna kayıtlı Nesrîn Qadrî isimli genç bir kadını işkenceyle katletti. Qadrî’nin cenazesinin toprağa verilmek üzere Meriwan’a getirildiği belirtildi. Ayrıca rejim güçlerinin cenazeyi kaçırma girişimlerinde bulunduğu aktarılan bilgiler arasında yer aldı. 

Rejim güçlerinin Qadrî’nin ailesini tehdit ederek, defin işlemlerinin sessizce yapılmasını istedi. 

GENÇLERİN ÖNCÜLÜĞÜNDE EYLEMLER 

Kureş kentinde sokaklara çıkan gençler, rejim güçlerinin subaylarının kaldığı bir merkezi molotof kokteylleriyle yaktı. Kirmaşan kentinde de gençler, ateşle “Azadî” yazdı. 

Geçtiğimiz Cuma günü 11 kişinin katledildiği Sistan ve Belucistan’da kepenkler açılmadı. Ahvaz, Yezid, Şiraz ve Tahran da, gün boyunca protesto gösterileri devam etti. Gençlerin öncülük ettiği protestolarda sokaklarda ateşler yakıldı. Kentin kuzeyinde yer alan Gurgan kentindeki kadınlar “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlarının yazılı olduğu pankartlarla yürüyüş düzenledi.

ÜNİVERSİTE BOYKOTLARI 

Birçok üniversitede öğrenciler dersleri boykot etti. Öğrencileri tehdit eden üniversite yönetimleri ise, rejim güçlerine üniversite kapılarını açarak, eylemleri sonlandırmayı amaçlıyor. Loristan, Tahran ve Tebriz’de okuyan öğrenciler, protestoların bugün de sürdürülmesi için çağrılarda bulundu.

304 KİŞİ KATLEDİLDİ 

İran İnsan Hakları Örgütü verilerine göre, protesto gösterilerinin devam ettiği İran ve Rojhilat’ta şimdiye dek 41’i çocuk 24’ü kadın olmak üzere 304 kişi katledildi. 

Editör: Haber Merkezi