HABER MERKEZİ- İran İnsan Hakları Örgütü, İran ve Rojhilat’ta devam eden protesto gösterilerinde şimdiye kadar 34’ü çocuk, 19’u kadın olmak üzere toplam 253 kişinin katledildiğini açıkladı.

MA'nın haberine göre; İran’da 16 Eylül’de Jina Amini’nin İran ahlak polisleri tarafından katledilmesiyle İran ve Rojhilat’ta başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

İran İnsan Hakları Örgütü, İran ve Rojhilat’taki protesto gösterilerinde şimdiye kadar 34’ü çocuk, 19’u kadın olmak üzere toplam 253 kişinin katledildiğini duyurdu.

İran İnsan Hakları Örgütü Başkanı Mihemed Emiri Muxedam konuyla ilgili şunları söyledi: “İran’ın savunmasız halka kurşun yağdırdığı böyle bir dönemde Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum buna karşı herhangi bir tedbir almıyor. Göstericilerin toplu bir şekilde katledilme riski oldukça yüksek. Birleşmiş Milletler’in görevi bu tür vahşetlerin önünü almaktır. İran İslam Cumhuriyeti’ne diplomatik baskılar arttırılmalıdır. Aynı zamanda, halka karşı suç işleyenlerin tespiti ve soruşturulması için Birleşmiş Milletler gözetiminde uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulmalıdır.”

Şimdiye kadar iran ve Rojhilat genelinde toplam 21 kentte göstericiler katledildi. Elde edilen bilançoya göre bu kentlerde katledilenlerin sayısı şu şekilde:

“*Sistan ve Belucistan: 93 kişi

*Mezanderan: 30

*Tahran: 25

*Batı Azerbaycan: 18

*Kirmaşan: 13

*Elboriz: 7

*Xorasan Rezewi: 4

*Esfehan: 3

*Merkezi: 2

*Qezwin: 2

*Kêgiluye ve Biwirehmed: 2

*Zencan: 2

*Doğu Azerbaycan: 2

*Erdebil: 2

*İlam: 2

*Beşehir: 1

*Simnan: 1

*Xuzistan: 1

*Hemedan: 1

Uluslararası Af Örgütü, Çarşamba günü de Rojhilat’ta en az 8 kişinin katledildiğini açıklamıştı.

Editör: Haber Merkezi