ANKARA - İran'da yargılama tehditleri ve öğrencileri hedef alan açıklamalarına rağmen eylemlerine devam eden halk, sokaklardan çekilmeyecekleri mesajı verdi. 

İran'da Jîna Emînî’nin rejim güçleri tarafından katletmesi sonrası 16 Eylül’de başlayan protesto eylemleri, 47’nci gününde devam ediyor. İran ve Rojhilat kentlerinde rejim güçlerinin saldırılarına rağmen halk haftalardır sokakları terk etmiyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü sokaklara dökülen halkı tehdit eden İran rejimi, bu sabah yaptığı açıklamayla eylemcilerin yargılamasının başladığını duyurdu. İranlılar, sanal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda bu duyurunun bir “göz korkutma” taktiği olduğunu ifade etti. Yapılan paylaşımlarda halk sokaklardan çekilmeyeceklerini de belirtti. 

EN AZ BİN KİŞİYE DAVA AÇILDI 

İran devlet haber ajansı IRNA, Jîna Emînî'nin gözaltında katledilmesinin ardından başlayan eylemlere katıldıkları iddiasıyla yalnızca Tahran'da en az bin kişiye dava açıldığına dair haber servis etti. Tahran başsavcısı Ali Al-Qasi Mehr, bu sabah IRNA'ya yaptığı açıklamada, söz konusu bin kişinin kamuya açık bir şekilde yargılamasının başlamış olduğunu duyurdu. Eylemciler, "güvenlik güçlerine saldırmak", "güvenlik görevlilerini şehit etmek" ve "kamu malını ateşe vermek" de dahil olmak üzere pek çok ciddi suçlamayla karşı karşıya.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ 'DIŞ GÜÇLER' OLDU

İran Devrim Muhafızları komutanı Hüseyin Selami, Cumartesi günü bir açıklama yaparak, "Bugün sokağa çıktığınız son gün olacak" diyerek tehditlerde bulundu. Eylemlerden dolayı ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve İsrail’i suçlayan Selami, "Üniversiteleri ABD'nin savaş alanına çevirmeyin" derken, aynı gün İran genelinde yüzlerce üniversitede eylem ve grevler devam etti. 

EYLEMLER SÜRÜYOR

Sanal medya kullanıcıları, başlayacağı duyurulan yargılamaların eylemleri bitirmek için “Rejimin yeni bir taktiği” yorumunu yaparak, sokakları terk etmeyecekleri mesajı verdi. 

İran'da eylemler devam ediyor. 

Editör: Haber Merkezi