VAN - İran’da son 3 ayda kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullara yönelik kimyasal saldırı gerçekleşirken, amacın kadınları eğitimden uzaklaştırmak olduğunu belirten kadınlar, “Bu topraklar, eğitim hakkını elde etmek için yorulmak bilmez çabayı anlatır. Bu yüzden vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

İran’da kız çocuklarının eğitim gördüğü okullara yönelik gerçekleşen kimyasal saldırılar ülkede tartışılan gündemlerden biri olurken, Üniversite Öğretmenleri Meclisi, ülke çapında 7 Mart’ta (yarın) gerçekleştirilecek eylemlere katılım çağrısında bulundu. Öğrencilerin hangi gazla zehirlendiği netlik kazanmazken, tedavi edilebiliyor olmaları şans olarak değerlendiriliyor.

REJİMDEN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Kimyasal gaz kullanımına ilişkin ise yetkililerden çelişkili açıklamalar geldi. İran Sağlık Bakanı Yardımcısı Yunus Panahi “Anlaşılan o ki bazıları tüm okulların, özellikle de kız okullarının kapatılmasını istiyor” açıklamasında bulunurken, Meclis Eğitim Komitesi Başkanı Alirıza Monadi-Sefidan, yürütülen araştırma sonucunda zehirli gazda nitrojen içeriğinin tespit edildiğini belirtti. Ancak bu açıklamadan bir gün sonra İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, bunu yalanlayarak, henüz tespit edebildikleri bir kimyasal olmadığını ileri sürdü. 

KIZI ZEHİRLENEN ANNE: ÜZERİNİ ÖRTECEKLER 

İran’ın başkenti Tahran yakınlarındaki Pardis ilçesinde kızı zehirlenen ve güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen bir kadın, olayların araştırılmayarak, üzerinin örtbas edileceğini ifade ederek, “Bu sisteme inancımız yok tek umudumuz dünyanın sesimizi duyması. Dünya devletleri çocuk katili olan İran’ı desteklemeyi durdurmalı” dedi.

REJİM İNTİKAM ALIYOR

Saldırıların rejimin destek gördüğü yerlerde başlayarak ülkeye yayıldığına dikkat çeken muhalifler, Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından ülkede başlayan direnişe öncülük eden kadınlardan intikam alındığını belirtti. Emînî’nin katledilmesinin ardından başlayan protestolar ise farklı biçimlerde birçok kentte devam ediyor.

Okulda kızı zehirlendiği için hastane önünde açıklama yapmak isterken polis saldırısına maruz kalan kadın da, kız çocuklarının eğitimden uzaklaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Çocuklarının can güvenliğinden endişe duyduğunu belirten kadın, her türlü saldırıya karşı eğitimde ısrar edeceklerini söyledi.

KADINLAR: VAZGEÇMEYECEĞİZ 

Tüm baskılara rağmen İran’da üniversite okuyan kadın sayısının erkeklerden fazla olduğunu belirten kadınlar, eğitim haklarından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Ajansımıza konuşan İranlı kadınların ortak söylemi ise, mücadele vurgusu oldu. Kadınlar, “Bu topraklar, kadınların acılı tarihini, eğitim hakkını elde etmek için yorulmak bilmez çabayı anlatır. Bu yüzden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

REJİMİN İKİYÜZLÜLÜĞÜ 

İran rejimi, Afganistanlı kadınların eğitim hakkının Taliban tarafından gasp edilmesine karşı 26 Aralık 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, kadınların İran’da eğitim görmek istemeleri durumunda türlü desteği vereceklerini duyurmuştu. 

3 AY ÖNCE ORTAYA ÇIKTI 

30 Kasım 2022 tarihinde Kum kentindeki Nur Teknik Lisesi’nde okuyan 18 öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla kimyasal zehirlenme durumu ortay çıktı. Aradan geçen 3 ay da aynı kentte en az 10 okulun daha hedef alındığı belirtildi. Kum kentinin ardından Tahran, Erdebil, Borujerd, Vardanjan Chaharmahal, Bakhtiari, Sari, Qochan, Torbat Jam ve Kazvin gibi diğer şehirlerde de kız çocuklarının eğitim gördüğü okullara yönelik kimyasal saldırı yapıldığı aktarıldı. Şimdiye dek saldırı yapıldığı tespit edilen kentler şöyle: “Kirmaşan, Urmiye, Sine, Îlam kentleri başta olmak üzere Heftekelî, Xuzistan, Tahran, Sefadeşt, Şehiryar, Perend, Kiwar, Qum, Kerec, Lahîcan, Reşt, Hemedan, Kebûderaheng, Tebrîz, Semîrûm, Kaşan, Zencan, Bicnurd, Esfehan, Birûcêrd kentleri.”

( MA )

Editör: Haber Merkezi