İTALYAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: İtalyan bilim insanları, aşının insan hücrelerinde koronavirüsü nötralize ettiğini iddia etti

İtalyan bilim insanları, insan hücrelerindeki yeni koronavirüsü nötralize eden bir aşı geliştirdiklerini öne sürdü.

Bu aşının, virüse karşı dünya çapında test edilen yüzlerce aday arasında en kayda değer aşı çalışması olabileceği öne sürüldü.

CNBC-TV18’in haberine göre ilaç firması Takis’in bünyesindeki bir araştırma ekibi, virüsün insan hücrelerini enfekte etmesini engelleyen antikorları farelerde üretti ve izole etti.

Testlerin Roma’daki Spallanzani Enstitüsü’nde yapıldığı bildirildi.

Geliştirilmekte olan birçok ilaç ve tedavi, virüsün insan hücrelerine girişini sağlayan sivri uçlu proteinini hedef alıyor.

Arab News’in ANSA’ya dayandırdığı haberde, aşının kas içine enjekte edileceği ve bunun ardından kısa bir elektriklenme dürtüsü hissedileceği ifade edildi.

Araştırmacılara göre bu, özellikle de koronavirüse karşı savunmasız kalan akciğer hücrelerinde işe yarar antikorların üretilmesinde aşı çalışmasını etkili kılıyor. “Elektroporasyon” denen bu teknik, aşının hücrelere girmesine ve bağışıklık sistemini aktive etmesine olanak tanıyor.

Bunu yanı sıra Takis CEO’su Luigi Aurisicchio da aşının gelişim sürecini hızlandırmak için uluslararası ölçekte işbirliği yapmaya istekli olduklarını ifade etti:

Bu hedefe ulaşmak için süreci hızlandırmamıza yardımcı olabilecek ulusal ve uluslararası kurumların desteğine ihtiyacımız var.

Aurisicchio ayrıca, insan üzerindeki denemelerin bu yazın ardından yapılacağını söyledi ve ekledi:

Spallanzani Hastanesi’ne göre, bildiğimiz kadarıyla dünyada bir aşıyla koronavirüsün nötralizasyonunu başarabilen ilk ekip olduk.

Üç milyondan fazla kişiyi etkileyen koronavirüs salgını, küresel bilim camiasını bir aşı geliştirmek için büyük çaba içine soktu. Bir aşının ortaya çıkmasının normalde en az beş yıl sürmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar koronavirüs özelinde bu sürenin daha da kısalabileceğini düşünüyor.

(Kaynak: Manifesto )

 
Editör: Haber Merkezi