HABER MERKEZİ - YPG'yi desteklediği gerekçesiyle ABD'yi suçlayan Türkiye ile ilişkileri üzerine konuşan Suriye eski Özel Temsilcisi James Jeffrey, “onlardan başka IŞİD ile savaşan da yoktu" diyerek Erdoğan’ın, Trump döneminde sunulan fırsatları kaçırdığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ve Amerikan’ın yeni dönem ilişkileri, ABD ile Türkiye arasında yaşanan QSD güven bunalımı ve S-400 krizine dair Deutsche Welle’nin (DW) sorularını yanıtladı. Türkiye’nin ABD eski Başkanı Donald Trump dönemindeki fırsatları kaçırdığını söyleyen Jeffrey, Türkiye ile yaşadıkları en büyük zorluğun ise “"Türkiye'yi ‘PKK devleti' kurma niyetinde olmadığımız konusunda ikna edememek” olduğunu ifade etti. 

‘TÜRKİYE’Yİ İNANDIRAMADIK’

ABD yeni Başkanı Joe Biden döneminde ABD-Türkiye ilişkilerinin nasıl olacağına dair Jeffrey, “Ankara ile Suriye'deki genel duruma ilişkin ilişkimiz çok olumluydu. Türkiye ve ABD, Suriye'deki hedefler konusunda mutabık. İki taraf da Suriye'deki siyasi çözümün, Esad rejiminin temelden değişimini, İranlı güçlerin ülkeyi terk etmesini ve IŞİD'in kalıcı bir şekilde mağlup edilmesini sağlaması gerektiği konusunda görüş birliği içerisinde. Ancak Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplar konusunda derin anlaşmazlıklar var. ABD yönetimi, IŞİD ile mücadelede Suriye Demokratik Güçleri'ni (QSD) müttefik olarak görüyor. Türkiye ise bunun ana omurgasını PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin oluşturduğunu söylüyor, sert itirazlarını sürdürüyor. Biz bu konuda bir türlü Türkiye'yi inandıramadık. Bir türlü, Türkiye'nin bize inandığı bir noktaya gelemedik. Ve biz bundan ötürü çok ama çok mutsuz olduk” dedi.

‘YPG DIŞINDA IŞİD İLE SAVAŞ YOKTU’

ABD’nin Suriye üzerinden PKK’yi desteklediği iddialarına dair Jeffrey, “Türkiye Cumhuriyeti'nin PKK ile mücadelesine, ABD'nin büyük bir bölümü gizli olarak sınıflandırılmış, çok ciddi ve kapsamlı bir desteği söz konusu. Bu mücadelede ABD, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarafındadır, bunda şüphe yok. Gerçek şu: Yaklaşık 80 ülkeden oluşan IŞİD'le mücadele koalisyonu 2014 yılında çaresiz bir durumdaydı, Suriye'nin kuzeydoğusunda, PKK'nın uzantısı olan YPG'ye destek verdi, çünkü onlar IŞİD'le savaşıyordu ve onlardan başka IŞİD ile savaşan da yoktu” ifadelerini kullandı.

Jeffrey, YPG’ye IŞİD’e karşı mücadele için silah verdiklerini, Kuzey ve Doğu Suriye’den Türkiye’ye herhangi bir saldırının düzenlenmediğini ifade etti. 

QSD TEHDİT OLUŞTURMUYOR

QSD’nin Türkiye’ye bir tehdit oluşturmadığının altını çizen Jeffrey, şunları söyledi: “Yaklaşık 3 bin 500 metre yüksekliğindeki Kandil Dağı gibi değil, düz bir bölge… Kandil'in Türkiye'ye oluşturduğu tehdide benzer nitelikte Suriye'de de bir tür 'PKK devleti' kurmak ne Rusların ne bizim çıkarımıza. Ben bir Rus hayranı değilim, ama bunu Ruslar da yapmayacaktır. Gerçek şu ki, biz S-400 konusunu ne zaman gündeme getirdiysek, Türk tarafı da işte bu konuyu gündeme getirmeye başladı.”

‘TÜRKİYE FIRSATLARI KAÇIRDI’

Biden ile Türkiye ve ABD ilişkilerinin seyrine dair soruya Jeffrey, şöyle yanıt verdi: “Bir iyileşme olmasını beklemiyorum. Türkiye, Trump döneminde sunulan fırsatları kaçırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hangi politikasında, Trump ile uzlaşmak için değişiklik yaptı ya da adım attı? S-400'lerde çözüme yönelik adım attı mı? Hayır. Aksine… Peki bizimle Suriye'nin Kuzeydoğusunda bir mutabakat için herhangi bir şey yaptı mı? Hayır, Ağustos 2019'da sağlanmış bir mutabakatımız vardı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu Ekim'de askerlerini Suriye'ye göndererek ihlal etti. Peki, Trump, Erdoğan ile uzlaşmaya çalıştı mı? Evet, hatta defalarca. S-400 yaptırımlarını geciktirdik, sonra yine geciktirdik ve yine geciktirdik… Peki, yol alabildik mi? Hayır tabii ki. İşte yeni Biden ekibinin devraldığı miras bu.”

(MA)

Editör: Haber Merkezi