HABER MERKEZİ - İspanya Parlamentosu’ndan Marta Rosique, Kuzey ve Doğu Suriye’yi tanıma kararını İspanya Parlamentosu’na taşıyacağını belirterek, “Rojava örnekleri gibi örnekler bize kapitalizm karşısında uygulanabilecek gerçek alternatiflerin olduğunu gösteriyor, bu da bize fikir ve umut veriyor” dedi. 

Katalonya Parlamentosu, Rakka’nın DAİŞ’den ’den kurtarılmasının yıl dönümünde yaptığı özel oturumda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni oy çokluğuyla resmen tanıdı. Kararla birlikte Katalonya Parlamentosu, Kuzey ve Doğu Suriye’yi tanıyan ilk parlamento oldu. 

Karar sonrası Katalonya Parlamentosu’na teşekkür eden Özerk Yönetim “Katalonya’nın tutumu, inandığımız değerlere sahip çıkmaya devam etmemiz konusunda bize büyük bir heyecan veriyor” açıklaması yaptı.

Karar farklı kesimlerde memnuniyetle karşılanırken, Kuzey ve Doğu Suriye’nin yarattığı etkinin her alanda umut yarattığını bir kez daha gösterdi.    

Republican Left of Catalonia ( Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti) vekili ve İspanya Temsilciler Meclisi Üyesi Marta Rosique karar ilişkin ajansımıza değerlendirmelerde bulundu. 

‘Diğer parlamentolara taşıma konusunda konsensüs sağlandı’

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni tanıma kararına dair “ iki bölge arasında işbirliği ihtiyacına dair bir konsensüs vardı” diyen Marta,  bu duruma dair Bosna’daki işbirliğini örnek gösterdi.  Marta, “ Benzer bir şeyin teşvik edilmesi ihtiyacını paylaştık. Kuzey ve Doğu Suriye’nin tanınmasının, İspanya Parlamentosu’ndan başlayarak Avrupa parlamentoları ile devam ederek, diğer parlamentolara taşınması konusunda da konsensüs sağlandı” dedi. 

‘İşbirliğine yönelik bir adım’

2012 yılından bu yana Kuzey ve Doğu Suriye’deki süreci yakından takip ettiklerini aktaran Marta, “Artık siyasi özneler olarak birbirimizi resmi olarak tanımanın zamanının geldiğini düşündük. Yaşadığınız savaşın etkileri konusunda çok endişeliyiz ve bu tanıma iki yönetim arasındaki işbirliğine yönelik bir adım olabilir” diye konuştu. 

‘Rojava örneği bize umut veriyor’

Kuzey ve Doğu Suriye’deki durumun İspanya’dan çok farklı olduğunu ancak her iki kesimin de ulusal ve toplumsal egemenlik mücadelesi verdiğini vurgulayan Marta, “Bu bizi daha çok yakınlaştırıyor. En başından beri Rojava’da savaşan birçok Katalan ekibinin olmasının nedeni de budur. Rojava örnekleri gibi örnekler bize kapitalizm karşısında uygulanabilecek reel alternatiflerin olduğunu gösteriyor, bu da bize fikir ve umut veriyor”  ifadelerini kullandı. 

‘Kararı İspanya parlamentosuna taşıyacağım’

“İspanya Parlamentosu’nda bir milletvekili olarak Katalan Parlamentosu’nda alınan kararı İspanya Parlamentosu’na taşıyacağım” diyen Marta,  İspanya hükümetini oluşturan partilerin Katalonya’da karar lehinde oy kullandıklarını ve aynı şekilde oy vermelerini beklediklerini kaydetti. 

Kaynak: JINNEWS

Editör: Haber Merkezi