ANKARA - Kolombiya'da eylemler sürerken Devlet Başkanı Ivan Duque ile görüşen Ulusal Grev Komitesi, fikir birliği sağlanamaması üzerine yarın ulusal grev kararı aldı. Komite, tüm sektörleri greve çıkmaya çağırdı.

Kolombiya’da 28 Nisan’da başlayan hükümet karşıtı eylemler sürüyor. Vergi reformu karşıtı başlayan eylemler, hükümetine karşı eylemlere dönüştü ve talepler genişletildi. Kolombiya halkının büyük bölümü sağlık hizmetlerini daha da özelleştirecek “sağlık reformunun” iptalini talep ederken, pek çok kişi de polis şiddeti ve işlenen cinayetleri protesto ediyor.

CALİ EYLEMLERİN MERKEZİ 

Kolombiya'nın en büyük 3’üncü kenti olan Cali eylemlerin merkezi haline geldi. Cali'de Pazar akşamı, Kolombiya hükümetinin yaptığı çağrı üzerine silahlı bir şekilde sokağa çıkan paramiliter güçlerin halka saldırması sonucunda şehirdeki gerginlik tırmandı. Silahlı saldırı sonucunda onlarca insan yaralandı. Artan gerginlik üzerine kente gelen Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, eylemcilerin pek çok yere kurduğu barikatların kaldırılması için ek güvenlik güçlerinin gönderileceğini söyledi. Duque ayrıca Yerli halkı “vatandaşlarla şiddetli çatışmalardan kaçınmak” için kendi bölgelerine dönmeye çağırdı.

POLİS ŞİDDETİ 

Cali’deki eylemlerde polis, kitlenin üzerine ateş açtı ve onlarca kişi yaşamını yitirdi. Çeşitli hükümetler, siyasetçiler ve insan hakları örgütleri Kolombiya hükümetini kınayan açıklamalar yaparken halka orantısız güç uygulayan güvenlik güçlerini dizginleme çağrısı yaptı. Washington Ofisi Latin Amerika politika enstitüsü Andes direktörü Gimena Sanchez yaptığı açıklamada, Duque'un ilk başta Cali'ye gitmeye gerek görmediğini belirterek, "Sonunda hükümet üzerindeki baskılar nedeniyle Cali'ye gitmek zorunda kaldı fakat gidip halka uygulanan şiddet ve tacizin sorumluluğunu almak adına ne yaptı? Hiç bir şey. Bence iktidar partisinin eylemleri durdurmak için ezici bir polis ve asker gücü kullanması, protestolara beceriksiz ve kibirli yaklaşımı halkı daha da provoke etti. Bu nedenle yakın zamanda eylemlerin sona ereceğini düşünmüyorum" dedi. Sanchez, “Duque'un vatandaşların haklı taleplerini derhal göz önünde bulundurması, istismara bir son vermesi ve eylemler için sokağa dökülen halka iç düşman muamelesi yapmayı bırakması gerekiyor" ifadesinde bulundu.

ÖLÜ SAYISI HALA NETLEŞTİRİLEMEDİ

Eylemler sırasında öldürülenlerin sayısı ise hala belirsizliğini koruyor. İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre eylemler sırasında ölen kişi sayısı 38 kişiyken, yerel insan hakları örgütleri İndepaz ve Temblores en az 47 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Her 3 örgüt ölümlerin polis elinden olduğunu vurguladı. Öte yandan doğrudan Savunma Bakanlığı'na bağlı olan Kolombiya Ulusal Polisi inceleme altına alındı.

FİKİR BİRLİĞİ SAĞLANAMADI

Eylemlerin sona erdireceğini belirten Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, ulusal diyalog kapsamında Pazartesi günü Ulusal Grev Komitesi ile görüştü. Görüşmelerde fikir birliği sağlanamadı. Diğer yandan, eylemlere dair konuşan siyasi analist Sergio Guzman, hükümetin karşılaşacağı en önemli sorunlardan birinin vatandaşların güven eksikliği olduğunu belirti. Guzman, "Bu, yalnızca hükümete karşı çıkabilecek topluluklarla geniş diyaloglar kurma konusundaki geçmiş başarısızlıklarından değil, şu ana kadar diyalog sonucu ortaya çıkan hiç bir şeyi fiili olarak uygulamamış olmasından da kaynaklanıyor" dedi.

ULUSAL GREV 

Diğer yandan eylemciler yarın için bir ulusal grev daha yapmayı planlıyor. Ulusal Grev Komitesi, tüm sektörleri yarın yapacakları ulusal greve katılma çağrısı yaptı. Uluslararası Kriz Grubu kıdemli analisti Elizabeth Dickinson, grev kararının çözümden çok uzak olunduğunu gösterdiğini ve halkın talepleri konusunda diyalogdan çok uzak olunduğunun altını çizdi.  Dickinson, eylemlerin uzamasının güvenlik krizine neden olacağını bu nedenle derhal bazı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

(MA)

Editör: Haber Merkezi