HABER MERKEZİ- İngiltere Başbakanı Liz Truss, göreve gelmesinde 6 hafta sonra istifa etti. 

Truss, istifa kararını Başbakanlık konutu 10 numara önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile duyurdu.

Truss yaptığı açıklamada, partisine olan inancını kaybettiği için Muhafazakar parti liderliğine aday olduğunu ancak verdiği sözleri yerine getiremeyeceğini kabul etti. 

Truss, "Durum göz önüne alındığında, Muhafazakar Parti tarafından seçildiğim görevi yerine getiremeyeceğimin farkına vardım. Bu nedenle Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ettiğimi Majesteleri Kral'a ilettim. Bu sabah 1922 Komitesi başkanı Sir Graham Brady ile görüştüm. Önümüzdeki hafta içinde bir liderlik seçiminin yapılması konusunda anlaştık. Bu, mali planlarımızı gerçekleştirme yolunda ülkemizin ekonomik istikrarını ve ulusal güvenliğini korunmasını sağlayacaktır" dedi.

İSTİFA SÜRECİ

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yerine 6 Eylül'de göreve gelen Liz Truss, İngiltere ekonomisini canlandırma ve 'ülkeyi uzun vadeli başarı yoluna sokma' vaadiyle koltuğa oturdu. Ancak şimdiye dek görev süresince mortgage faizleri fırladı, para birimi sterlin tarihteki en düşük seviyesine düştü ve tahvil piyasalarında kaos yaşandı. Tüm bunlar da ülkenin finansal istikrarına yönelik tehdit oluşturdu.

REKOR ARTIK ONUN 

İngiltere tarihinin en kısa başbakanı olan Truss'un yerini almak için önümüzdeki hafta içinde bir liderlik seçimi tamamlanacak. George Canning, 1827'de öldüğünde 119 gün hizmet ederek rekoru elinde tutuyordu.

cumhuriyet.com.tr )

Editör: Haber Merkezi