ANKARA - Myanmar ordusu, darbe karşıtı protestoları destekleyen silahlı gruplara bir aylık ateşkes çağrısında bulundu. Çağrıda darbe karşıtı protestoculara yönelik şiddetin sona ermesinden bahsedilmedi.

Myanmar’da askeri darbeye karşı gerçekleşen protestolarda kolluk güçlerinin müdahalesi sonucunda bugüne kadar 500'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Myanmar'ın en büyük kenti olan Yangon dahil olmak üzere ülke genelinde protestolar ise devam ediyor.

HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ

Cunta yönetimi, protestocuları desteklemek için askeri mevzilere saldıran etnik silahlı gruplara yönelik kara birliklerini de devreye sokarak hava saldırısı düzenledi.

Ordu, yeni bir saldırı olmaması halinde Perşembe gününden itibaren operasyonları bir ay süreyle askıya alacağını duyurdu ve karşı tarafı ateşkes için görüşmeye davet etti. Ancak ordunun yaptığı açıklamada protestoculara yönelik kolluk güçlerinin şiddetinin sona ermesinden bahsedilmedi.

BM BMGK'NİN DEVREYE GİRMESİNİ BEKLİYOR

Askeri darbe sonrasında yaşanan gösterilerde protestoculara yönelik ağır müdahalelerin ve can kayıplarının yaşanması ardından Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Elçisi, cuntanın demokrasi yanlısı protestoları şiddetle bastırmaya çalıştığını, ülkede iç savaş riski olduğunu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) devreye girmesi gerektiğini belirtiyor.

Myanmar ordusunun sivillere yönelik saldırıları devam ederse, çatışmaların devam etmesi bekleniyor. Ateşkesin sağlanıp sağlanamayacağı ise belirsiz görünüyor.

(MA)

Editör: Haber Merkezi