HABER MERKEZİ- Kürtlerle görüşen Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, “Fransa yastadır” derken, Paris Savcılığı’nın, saldırı ardından “terörist saldırısı” yerine “ırkçı nitelikli cinayetler ve cinayetlere teşebbüs” suçu kapsamında soruşturma başlatması tepkiye neden oldu.

MA'nın haberine göre; Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen katliama tepkiler devam ederken, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Fransa Demokratik Kürt Konseyi’nden (CDK-F) bir heyeti kabul etti.

Dupond-Moretti, Kürt temsilcilerle düzenlediği basın toplantısında, “Her şeyden önce tüm Kürtlere sarsılmaz desteğimizi temin etmek için bu görüşmeyi yaptık” dedi.

MORETTI: FRANSA YASTADIR

Dupond-Moretti, şöyle konuştu: “Aileleri, yakınlarını düşünüyorum. Fransa yastadır. Hain nitelikli ırkçı suç ile terörist eylem arasındaki farkı vurgulamak istedim. Aralarındaki fark üstlenilmiş bir siyasi ideolojiye bağlı olup olmadığıdır. Kuşkusuz, ben adli mercilerin yerine kendimi koyamam. Yasalar, devam eden bir davaya ilişkin yorumda bulunmamı yasaklıyor. Ama Adalet Bakanlığı da yasaların garantörüdür. Bu nedenle Kürt toplumunun temsilcileri ile görüşmek istedim. Ayrıca Ulusal Anti Terör Savcılığı ile Paris Savcılığı’nın sürekli temas halinde olduğunu hatırlattım. İhlallerin nitelendirilmesi sadece adli makamların yetkisindedir. Soruşturma ve incelemelerin ortaya çıkaracağı unsurlara göre bu tanımlama değişebilir. Yine hatırlatmak isterim ki, getireceği cezalar aynıdır.”

SALDIRIYA İLİŞKİN TANIMLAMA DEĞİŞEBİLİR

Saldırganın daha önceki suçlarından dolayı tutuklu olmasına rağmen neden 12 Aralık’ta serbest bırakıldığına ilişkin de konuşan Dupond-Moretti,, “Adli kuralların uygulanması ile ilgilidir. Bizimki gibi büyük bir demokraside, hukuk kurallarından taviz veremeyiz. Bizi hukuk devleti yapan da budur” ifadelerini kullandı.

Dupond-Moretti, güvenlik güçleri, itfaiyeciler ve saldırganı etkisiz hale getirilmesini sağlayan Kürt yurttaşlara teşekkür etti. Dupond-Moretti son olarak, mağdurların dayatılan bu korkunç olayı atlatabilmesi için Kürt derneklerle ortak bir şekilde uzun vadeli bir plan oluşturduklarını sözlerine ekledi.

SAVCILIK ADLİ BİR SUÇ OLARAK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Paris savcılığı 3 Kürt aktivistin katledildiği saldırı ardından “terörist saldırısı” yerine “ırkçı nitelikli cinayetler ve cinayetlere teşebbüs” suçu kapsamında “adli bir olay” olarak soruşturma başlattı.

MELENCHON: BU TERÖRİST BİR SALDIRIDIR

Kürtler ve solcu siyasi parti temsilciler bu nitelemeye sert tepki gösterdi. Eski Cumhurbaşkanı adayı ve La France Insoummise partisinin lideri Jean-Luc Mélenchon, Paris’te yapılan büyük yürüyüşte yaptığı konuşmada “Burada bir tesadüf yok” diyerek saldırının “suikast” olduğunu belirtti.

10 yıl önce Paris’te üç Kürt kadın devrimcilerin katledilmesi ile 23 Aralık’taki katliam arasında bağ kuran Melenchon, “Bu terörist bir eylemdir ve Ulusal Anti-Terör Savcılığı’nın soruşturma başlatmasını istiyoruz” dedi.

CDK-F sözcülerinden Agit Polat da “Saldırının terörist niteliğinin soruşturmaya dahil edilmemesi ve basit bir aşırı sağcının merkezimizde bu korkunç saldırıyı işlediğine bizi inandırmaya çalışmak kabul edilemez” dedi.

Editör: Haber Merkezi